Internațional

După regele Michael, muzica o pierde şi pe regina Whitney

Ziarul de Vrancea
12 feb 2012 703 vizualizări
Whitney Houston se alătură unei liste scurte de cîntăreţi geniali - Elvis Presley, Amy Winehouse şi Michael Jackson - ale căror vieţi au fost întrerupte brusc, pe fondul unor probleme personale şi al abuzului de medicamente.

La mai puţin de trei ani de la dispariţia lui Michael Jackson, o altă veste tristă a căzut ca un trăsnet: cîntăreaţa americană Whitney Houston a fost găsită moartă în camera sa de hotel, cu doar cîteva ore înaintea unei petreceri ce anticipa ceremonia acordării premiilor muzicale Grammy, la care fusese invitată. Informaţii neconfirmate aseară precizau că ea s-ar fi înecat în cada din camera hotelului Beverly Hilton (Beverly Hills, Los Angeles) în care a fost găsită, după cum relata site-ul TMZ, citat de Agerpres. Sursa citată menţionează că, potrivit unor "surse informate", în camera de hotel nu au fost găsite droguri ilegale, ci doar medicamente pe bază de reţetă. TMZ mai scrie că pînă la sosirea paramedicilor trupul lui Whitney fusese deja scos din cadă. Urmează să fie făcută o autopsie pentru a se stabili cauzele decesului. Site-ul adaugă că poliţiştii din Beverly Hills nu au găsit în camera de hotel vreo dovadă că artista ar fi consumat alcool.

Un succes fulminant

Whitney Houston şi-a început cariera muzicală într-un cor evanghelic din New Jersey, devenind una dintre cele mai admirate şi de succes cîntăreţe ale tuturor timpurilor. Cu hituri precum "I will always love you" - melodia tematică pentru primul său film, "The Bodyguard", cu Kevin Costner, din 1992 - şi "The greatest love of all", Whitney Houston a cîştigat şase premii Grammy şi peste 400 de alte premii de-a lungul unei cariere de 25 de ani. Vocea ei a influenţat cîntăreţe precum Beyonce, Alicia Keys, Mariah Carey şi Celine Dion, inspirînd mii de artişti care o imitau în cadrul talent show-urilor.
Primele sale succese au transformat-o, de asemenea, într-unul din primii artişti de culoare, alături de Michael Jackson, care să aibă succes pe postul de muzică MTV. Mai tîrziu, urma să devină genul de cîntăreaţă şi actriţă care să depăşească atât graniţele internaţionale, cît şi pe cele etnice. "Le avea pe toate, frumuseţe, o voce splendidă. Ce trist că darurile sale nu i-au putut aduce aceeaşi bucurie pe care ne-au adus-o nouă", a afirmat Barbra Streisand.

O viaţă de coşmar în spatele uşilor închise

Criticii au lăudat ambitusul vocal al lui Whitney Houston şi pasiunea din spatele spectacolelor sale. Însă, în spatele uşilor închise, viaţa ei era departe de visurile romantice pe care le-a redat într-un mod atît de strălucit în cîntecele sale. Whitney s-a luptat ani de zile cu drogurile şi alcoolul, ultima internare la un centru de dezintoxicare avînd loc în mai 2011.
Sîmbătă, decesul ei neaşteptat a şocat lumea la fel de mult ca şi cel al lui Michael Jackson, care a murit de la o supradoză de sedative şi un anestezic puternic în iunie 2009, la vîrsta de 50 de ani. Whitney se alătură unei liste scurte de cîntăreţi geniali - Elvis Presley, Amy Winehouse şi Michael Jackson - ale căror vieţi au fost întrerupte brusc, pe fondul unor probleme personale şi al abuzului de medicamente.
Diva pop a murit în ajunul decernării premiilor Grammy, cu doar cîteva ore înainte de petrecerea anuală dată de producătorul Clive Davis, cel care a "descoperit-o" la începutul anilor '80 într-un club de noapte şi care i-a ghidat cariera de-a lungul multelor sale suişuri şi coborîşuri.
Moartea lui Whitney a survenit la scurt timp după relansarea sa din 2009, care a urmat sfîrşitului unei căsnicii turbulente de 14 ani cu Bobby Brown, cu care cîntăreaţa a avut o fiică, Bobbi Kris. Cîntăreaţa şi-a făcut publice luptele sale personale, recunoscînd într-un interviu în 2002 că a consumat marihuana, cocaină, alcool şi medicamente.

Drumul de la corul evanghelic pînă în vîrful topurilor muzicale şi de film

Whitney Houston a început să cînte într-un cor evanghelic din New Jersey, la vîrsta de 11 ani, alăturîndu-se ulterior mamei sale, cîntăreaţa de rhythm and blues Cissy Houston, în concerte şi înregistrînd un album împreună cu aceasta. Houston, care o avea ca verişoară pe cîntăreaţa Dionne Warwick şi a cărei naşă a fost Aretha Franklin, a făcut pentru scurt timp modeling, apoi a început să cînte pe albume de jazz la începutul anilor 1980, înainte ca Davis să o audă şi să îi ofere un contract. Albumul său de debut, intitulat "Whitney Houston", a fost lansat în 1985 şi a conţinut hituri precum "Saving All My Love For You", "How Will I Know" şi "The Greatest Love of All". Cu peste 13 milioane de copii vîndute, a fost cel mai bine vîndut album de debut al unei cîntăreţe din toate timpurile.
Farmecul internaţional al lui Whitney a supravieţuit suişurilor şi coborîşurilor carierei şi vieţii sale personale: ultimul său album, "I Look to You", a ocupat prima poziţie în topurile SUA, Canadei, Germaniei, Italiei şi Elveţiei.
Whitney Houston a jucat în filmele "The Bodyguard" (1992), "The Preacher's Wife" şi "Waiting to Exhale", finalizînd recent filmarea unei drame muzicale numite "Sparkle", alături de cîntăreaţa Jordin Sparks, cîştigătoare a unei ediţii a emisiunii "American Idol". În mod ironic, filmul este despre un grup muzical de fete care trebuie să facă faţă urmărilor faimei şi drogurilor. Pelicula urmează să fie lansată în august 2012.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
re, acum 4448 zile, 17 ore, 59 minute, 16 secunde
dar pierde si niste drogati ar trebui sa fim tristi
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.