Internațional

Cine i-a dat Papei doar încă 12 luni de trăit?

Ziarul de Vrancea
10 feb 2012 1019 vizualizări
Un document "secret" evocă asasinarea Papei Benedict al XVI-lea în lunile următoare. Vaticanul a catalogat informaţia drept "delirantă".

Un document secret în limba germană, potrivit căruia Papa Benedict al XVI-lea va fi asasinat în următoarele luni, a fost dezvăluit vineri de cotidianul italian Il Fatto Quotidiano şi dezminţit de Vatican, care l-a calificat drept "delirant şi necorespunzător realităţii". Cotidianul de stînga a publicat vineri acest document "foarte confidenţial" datat 30 decembrie 2011 şi care ar fi fost trimis de cardinalul columbian aflat la pensie Dario Castrillon Hoyos secretariatului statului şi secretarului particular al Papei Benedict al XVI-lea în ianuarie. Monseniorul Castrillon Hoyos s-ar fi întîlnit apoi direct cu Papa la jumătatea lui ianuarie pentru a discuta despre această situaţie.
Potrivit cotidianului, acest document - redactat în germană şi care nu ar fi fost accesibil decît Papei şi cîtorva colaboratori apropiaţi ai acestuia - reia o declaraţie alarmantă a arhiepiscopului de Palermo Paolo Romeo în cadrul unei deplasări în China, în noiembrie. Monseniorul Romeo le-ar fi spus interlocutorilor săi că ar fi auzit de un complot şi că Papa ar urma să moară în "următoarele 12 luni". Documentul nu precizează care ar fi participanţii la un eventual complot şi nici locul sau momentul în care Papa ar putea fi asasinat.
"Este evident că acest document conţine consideraţii exagerate care sînt lipsite de orice adevăr", a comentat purtătorul de cuvînt al Sfîntului Scaun, părintele Federico Lombardi. "Nu neg existenţa acestui document în germană" trimis Vaticanului, "spun doar că ceea ce scrie în acest document nu trebuie tratat cu seriozitate şi nu trebuie să se creadă că acesta conţine ceva real", a adăugat el.
Potrivit altor afirmaţii atribuite de document monseniorului Romeo, Papa ar avea un raport foarte conflictual cu cardinalul secretar de Stat (numărul doi în ierarhia Vaticanului), Tarcisio Bertone, şi ar încerca să îl înlocuiască. El l-ar prefera pe cardinalul de Milano, Angelo Scola. Potrivit experţilor, difuzarea documentului ar putea să se înscrie într-o luptă surdă de putere, membrii administraţiei de la Vatican încercînd să determine plecarea cardinalului Bertone.



A urcat pe scări 86 de etaje în 10 minute şi jumătate

Germanul Thomas Dold, din Stuttgart, a cîştigat pentru al şaptelea an consecutiv cursa anuală pe scările celor 86 de etaje ale celebrei clădiri Empire State Building din New York. Dold, 27 ani, a urcat cele 1.576 de trepte în 10 minute şi 28 secunde, puţin mai încet faţă de ultimii 3 ani cînd înregistra timpi sub 10 minute şi 10 secunde. La cursă au participat circa 650 de concurenţi. "Lucrul cel mai bun este că am fost mai rapid decît ceilalţi", a declarat Dold. Doar doi oameni au mai reuşit să cîştige de 5 ori cursa, care a început în 1978: americanul Al Waquie (1983-1987) şi australianul Paul Crake (1999-2003). Crake deţine şi recordul de urcare a scărilor cu timpul de 9 minute şi 33 secunde, dar el nu a mai concurat din 2006, cînd a suferit un grav accident de bicicletă. Cursa feminină a fost cîştigată de Melissa Moon, 42 ani, din Wellington (Noua Zeelandă), cu timpul de 12 minute şi 39 secunde. Melissa mai cîştigase şi cursa din 2010. În acest an, cursa s-a desfăşurat seara, faţă de ediţiile precedente, pentru a permite participarea şi celor care lucrează ziua.

***********************
POZA ZILEI
FOTO: R:ă1 noi 2012ă02februarieăpoza primaverii arabe-fotografia-anului-2011-samuel-aranda-pentru-times.jpg -

Portretul unei femei acoperite de vălul musulman care ţine în braţe un bărbat rănit a fost recompensat cu premiul World Press Photo, vineri, informează Hotnews. Fotografia a fost realizată în Yemen de fotograful spaniol Samuel Aranda pentru New York Times. Aranda a surprins un moment în timpul conflictului din Yemen, cînd demonstranţii care manifestau împotriva preşedintelui Ali Abdullah Saleh au transformat o moschee din capitala Sanaa în centru de îngrijire pentru răniţi. Juriul a considerat că este reprezentativă pentru întreaga "primăvară arabă". "Fotografia cîştigătoare arată un moment de compasiune, puternic, consecinţa umană a unui eveniment uriaş, un eveniment care încă are loc", a declarat Aidan Sullivan, preşedintele juriului World Press Photo a anului 2011. "Probabil nu vom afla niciodată cine este această femeie care ţine în braţe o rudă rănită, însă împreună devin imaginea curajului oamenilor obişnuiţi care au contribuit la crearea unui capitol important din istoria Orientului Mijlociu", a mai spus el.

************************
Mii de reclamaţii contra est-europenilor pe un site xenofob din Olanda
n cele 22.000 de reclamaţii s-ar fi strîns în numai 48 de ore, susţine deţinătorul paginii de internet, un partid extremist aflat la guvernare

“V-aţi pierdut locul de muncă în favoarea unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim. Aşteptăm povestea dumneavoastră”. Acesta este îndemnul unui website lansat de Partidul pentru Libertate (PVV) condus de olandezul Geert Wilders. În decurs de 48 de ore de la lansarea lui, au fost postate 22.000 de reclamaţii. Totuşi, clasa politică olandeză şi reprezentanţii angajatorilor condamnă această iniţiativă, menţionează Hotnews. Conform declaraţiilor reprezentanţilor partidului, site-ul se vrea un instrument pentru lupta împotriva muncii la negru, însă pare să discrimineze puternic cetăţenii care vin din noile state membre ale Uniunii Europene. PVV, care se opune în general deschiderii pieţei muncii pentru est-europeni intenţionează să trimită reclamaţiile la Ministerul afacerilor sociale. Orice fărădelege poate fi semnalată pe site-ul PVV-ului, de la jafuri, pînă la deranjarea liniştii publice şi munca la negru.
O astfel de iniţiativă nu putea să nu stîrnească reacţii virulente, atît din partea celor direct vizaţi, cît şi din partea clasei politice olandeze. Ambasada Poloniei de la Haga consideră că un site unde te poţi plînge numai de cei din centrul şi estul Europei discriminează.
Comunităţile de romani din Olanda au semnalat apariţia site-ului Ambasadei Romaniei de la Haga, care şi-a exprimat imediat „dezacordul puternic faţă de această iniţiativă şi a întreprins deja demersuri pe lîngă autorităţile olandeze în numele şi în interesul celor cîteva mii de români care trăiesc şi muncesc aici. Românii din Olanda, cetăţeni europeni, se simt discriminaţi şi nedreptăţiţi de iniţiative de genul celor de mai sus. Ambasada a solicitat autorităţilor olandeze să adopte măsuri în consecinţă, avînd în vedere caracterul vădit discriminatoriu al acestui gest, care încalcă normele europene în vigoare”, se menţionează în comunicatul de presă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.