Internațional

Spaţiul Schengen rămîne departe de România

Ziarul de Vrancea
8 feb 2012 556 vizualizări
Olanda se opune în continuare accederii României şi Bulgariei, deşi raportul prezentat ieri este net favorabil ţării noastre şi foarte critic la adresa Bulgariei

Speranţele României şi Bulgariei de a intra curînd în spaţiul Schengen au fost temperate, ieri, de publicarea unui raport critic al Comisiei Europene privind lipsa de măsuri eficiente de luptă împotriva corupţiei în Bulgaria, comentează AFP, care precizează că aderarea Bucureştiului şi cea a Sofiei la spaţiul Schengen nu pot fi disociate şi orice problemă întîmpinată de unul dintre candidaţi îl sancţionează şi pe celălalt.
România şi Bulgaria se lovesc de opoziţia Olandei, care cere progrese efective în lupta împotriva corupţiei şi dovedirea de către aceste două ţări a capacităţii lor de a asigura controlul frontierelor lor cu ţări terţe. Rapoartele întocmite de Comisia Europeană prezintă stadiul progreselor realizate în ceea ce priveşte reformele în justiţie şi lupta împotriva corupţiei.
Rapoartele publicate ieri sînt rapoarte intermediare şi pregătitoare faţă de rapoartele anuale care vor fi date publicităţii în luna iulie. Raportul pentru Bulgaria este, într-adevăr, foarte critic. "Nici un progres concret nu s-a înregistrat în ceea ce priveşte sistemul de control asupra declaraţiilor de avere ale înalţilor funcţionari, care vizează detectarea şi urmărirea cazurilor de îmbogăţire inexplicabilă", subliniază documentul.
Raportul cu privire la România are, în schimb, mult mai multe laude pentru Bucureşti, potrivit sursei citate. Comisia Europeană nu are, însă, nici o competenţă în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. Decizia le revine statelor membre şi trebuie să fie luată în unanimitate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.