Internațional

Încă două săptămîni de iarnă grea?

Ziarul de Vrancea
8 feb 2012 1188 vizualizări
Valul de frig, ninsorile abundente şi vîntul puternic continuau să afecteze, ieri, Europa, bilanţul victimelor fiind de 480 de morţi în zece zile, în principal în estul Europei şi în Italia. Meterorologii spun că vremea capricioasă va ţine pînă la sfîrşitul lunii.

În Ucraina se înregistrează 136 de decese, iar numeroase drumuri sînt blocate din cauza viscolului. În Polonia, numărul deceselor cauzate de hipotermie a ajuns la 74. Alte 23 de persoane au murit în Lituania, zece în Letonia şi una în Estonia. Trei persoane au murit în Slovacia, iar 24 în Cehia. În Rusia, unde temperaturile se apropie de minus 22 de grade la Moscova şi de minus 34 în Siberia, 110 persoane au murit de frig anul acesta.
Numărul morţilor din Balcani a ajuns la 29 - 14 în Serbia, opt în Bosnia, trei în Croaţia, unul în Muntenegru, unul în Macedonia şi unul în Albania. Peste 70.000 de persoane sînt izolate de mai multe zile în sate din Serbia, Croaţia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru.
În România, trei decese cauzate de hipotermie s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, numărul total al morţilor ajungînd la 41.

Zi de doliu în Bulgaria

Ieri a fost declarată zi de doliu naţional în Bulgaria în memoria victimelor inundaţiilor din sudul ţării. Opt persoane au decedat luni, alte două au fost date dispărute în urma ruperii barajului unui lac artificial. Au fost inundate zeci de gospodării şi rămîne închis punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, la graniţa cu Turcia.
Însă ce e mai rău abia urmează, a declarat comisarul european bulgar pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia în situaţii de criză Kristalina Gheorghieva, care a vizitat marţi zonele afectate. Gheorghieva a avertizat că se aşteaptă două săptămîni de ninsori abundente şi ger, după care vremea se va încălzi brusc, iar zăpada se va topi repede şi este posibil să fie noi inundaţii.
În opinia sa, Bulgaria poate să primească ajutor prin fondul european de coeziune, iar în cazul în care daunele depăşesc 0,6% din PIB-ul ţării, respectiv 220 milioane de euro, ar putea să aibă acces şi la fondul de solidaritate care distribuie circa 1 miliard de euro pe an. Kristalina Gheorghieva a amintit însă că, de la începutul anului, nouă ţări europene au trecut prin dezastre naturale, cele mai afectate fiind Ucraina şi România.

Iarnă grea în Europa pînă la sfîrşitul lunii februarie

Valul de ger si ninsoare din ultimele săptămîni, cel mai grav din ultimele decenii in Europa, ar putea dura pînă la sfîrşitul lunii februarie, informeaza meteorologii, potrivit Reuters. Autorităţile trebuie să se aştepte astfel la noi decese din cauza temperaturilor extreme şi la o crestere a preţurilor la gaze. "Avem încredere că va avea loc o schimbare pînă la mijlocul lunii, însă nu într-o vreme mai blîndă", a declarat meteorologul Leon Brown de la The Weather Channel din Marea Britanie. "Cel mai probabil, februarie va fi rece pînă la final".
Temperatura în unele ţări est-europene a coborît pînă la minus 40 grade Celsius, relatează Reuters. Aerul polar provenind din Rusia nu a permis pătrunderea maselor de aer mai cald dinspre Atlantic deasupra Europei, trimiţînd în mare parte a continentului un val de temperaturi negative în ultimele 10 zile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.