Internațional

De unde vine gerul năprasnic care a acoperit Europa

Ziarul de Vrancea
7 feb 2012 905 vizualizări
Temperaturile extrem de scăzute cu care se confruntă Europa în ultimele săptămîni sînt un fenomen "remarcabil", dar nu "neobişnuit şi nici excepţional" în timpul iernii, a dat asigurări Organizaţia Mondială a Meteorologiei (OMM). "Acest fenomen nu este unul neobişnuit, el face parte din manifestările extreme ale iernii din emisfera nordică", a declarat Omar Baddour, directorul diviziei de date climatologice a OMM.

În egală măsură, temperaturile înregistrate, deşi foarte scăzute, nu au doborît recorduri istorice. Mai mult, responsabilul OMM a amintit că, pînă la instalarea temperaturilor mici, această iarnă a fost mai călduroasă decît "în mod normal", ceea ce a făcut ca şocul provocat de scăderea temperaturii să fie perceput mult mai puternic. El a explicat că fenomenul care are loc în aceste zile în Europa a fost generat de o perturbaţie atmosferică din zona arctică. Această perturbaţie a permis unui sistem de presiune ridicată provenit din Siberia să pătrundă dinspre est şi să se instaleze pe continent, menţinînd temperaturi glaciale şi blocînd masa de aer mai cald care circulă de obicei de la vest la est.
"Sînt nişte perturbaţii clasice. De obicei, vîntul vine de la vest către est şi aduce ploi, dar nu temperaturi atît de scăzute. Anul acesta, vîntul siberian bate de la nord la sud, ajungînd pînă în Maghreb, şi provoacă frig pentru că a blocat vîntul dinspre vest", a precizat Baddour, citat de Agerpres. Potrivit responsabilului OMM, această situaţie ar mai putea dura două sau trei săptămîni, dar "se pare" că s-ar putea ameliora săptămîna viitoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.