Internațional

Europa îngropată în zăpadă

Ziarul de Vrancea
5 feb 2012 814 vizualizări
Din Marea Britanie pînă în Rusia, europenii se confruntă cu una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani

Europa a fost în mare parte paralizată ieri din cauza gerului şi a ninsorii, care s-au soldat în ultimele zile cu aproape 300 de morţi pe întreg continentul şi au oferit imagini mai puţin obişnuite cu oraşe din sud acoperite de zăpadă. Bilanţul deceselor a continuat că crească, ajungînd ieri la 297 de morţi, în mare parte din estul continentului. Ucraina şi Polonia au fost cele mai afectate, cu 184 de persoane decedate numai în cele două state. În Bulgaria, cea mai săracă ţară a UE şi unde mai multe regiuni se aflau ieri în stare de alertă, gerul a ucis cel puţin 16 persoane, în mare parte oameni din mediul rural îngheţaţi pe drumuri sau în casele fără încălzire, iar Dunărea a îngheţat în proporţie de 60%.
În Rusia, peste 12.000 de persoane au rămas fără căldură într-un mic oraş din apropiere de Sankt-Petersburg, unde temperaturile au scăzut ieri pînă la -23 de grade Celsius. În vestul continentul, bilanţul victimelor nu este atît de ridicat, însă paralizarea traficului este pe alocuri mai mare din cauza condiţiilor mai puţin obişnuite.
În Franţa, frigul puternic persista ieri în întreaga ţară. Circa trei sferturi din ţară se afla în stare de alertă din cauza gerului şi/sau a zăpezii şi a ploilor îngheţate. Cu straturi de zăpadă aşteptate a ajunge între 5 şi 10 cm şi cu temperaturi care nu depăşesc -3 grade Celsius, autorităţile au făcut apel la vigilenţă sporită din partea şoferilor şi a persoanelor vulnerabile. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în Franţa în urma frigului.
În Italia, intemperiile au ridicat ieri bilanţul victimelor la şapte, în timp ce Roma este practic paralizată, iar în mai multe oraşe locuitorii au luat cu asalt magazinele pentru a-şi face provizii. În timp ce armata a fost solicitată pentru a încerca să deszăpezească oraşele, sute de persoane au petrecut încă o noapte blocate în trenuri, iar politicienii au început să se învinuiască pentru "reacţiile necorespunzătoare" pe această vreme neobişnuită. În Finlanda, termometrele au arătat temperaturi de -40 de grade Celsius pe timpul nopţii, în timp ce combinaţia de polei, furtuni de zăpadă şi vînturi arctice a provocat ciocnirea a 200 de maşini în apropierea capitalei Helsinki. Frigul nu a împiedicat totuşi funcţionarea normală a aeroporturilor, echipate pentru temperaturi scăzute, şi nu i-a ţinut în case nici pe electori care au votat ieri în alegerile prezidenţiale.
În Germania, noaptea de sîmbătă spre duminică "a fost cea mai geroasă din această iarnă", cu temperaturi variind între -9 grade Celsius şi -20 grade Celsius. Micile insule turistice precum Juist şi Wangerooge erau inaccesibile, Marea Nordului fiind parţial îngheţată.
Marea Britanie se află în continuare în stare de alertă, stratul de zăpadă atingînd duminică 16 cm la Suffolk (estul Angliei). În centrul ţării, şoferii au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea în maşinile blocate de zăpadă. Aeroportul Heathrow din Londra, cel mai important din Europa, şi-a anulat aproape o treime din zborurile prevăzute pentru ieri.
Potrivit ultimelor estimări, bilanţul deceselor din România a ajuns ieri la 34.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dalida, acum 4461 zile, 19 ore, 45 minute, 28 secunde
O fi vreo 'sansa' de o noua glaciatiune?? Ca deh, oricum nu se mai poate trai in conditiile astea.. Macar sa se tremine mai repede. Iar daca o fi sa supravietuim, cream alta civilizatie..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.