Internațional

Dosarul sirian:Occidentul pune la zid Rusia şi China

Ziarul de Vrancea
5 feb 2012 542 vizualizări
în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, cele două ţări s-au solidarizat cu regimul represiv de la Damasc n "orice altă vărsare de sînge va fi din cauza lor", a spus delegatul SUA la ONU, catalogînd poziţia celor două state ca fiind "ruşinoasă"

Rusia şi China au blocat, sîmbătă, adoptarea, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a unei rezoluţii legate de Siria. Poziţia celor două ţări a fost criticata de naţiunile occidentale. Delegatul SUA la ONU, Susan Rice, a descris votul de sîmbătă drept "ruşinos", precizînd că Rusia şi China au vrut să "vîndă poporul sirian şi să protejeze un tiran laş", relatează BBC News. "Orice altă vărsare de sînge va fi din cauza lor", a declarat Rice. Delegatul SUA la ONU a scris apoi, pe Twiiter, că este "dezgustată că Rusia şi China au împiedicat Consiliul de Securitate al ONU să îşi îndeplinească unicul scop". Secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat, sîmbătă, în urma eşecului de a convinge Rusia să sprijine rezoluţia, că blocarea Consiliul de Securitate creşte riscul intensificării violenţelor din Siria. "Dacă nu începem procesul, ştiu ce se va întîmpla: mai multă vărsare de sînge, o rezistenţă crescută din partea celor ale căror familii sînt ucise şi ale căror case sînt bombardate şi o probabilitate mai mare ca Siria să alunece într-un război civil", a declarat Hillary Clinton.
Abordarea Moscovei şi a Beijingului "dezamăgeşte poporul sirian şi va încuraja regimul brutal al preşedintelui Bashar al-Assad să intensifice uciderile", şi-a exprimat părerea secretarul de Externe britanic, William Hague. De asemenea, ambasadorul Marocului la ONU şi singurul membru arab al Consiliului de Securitate, Mohammed Loulichki, şi-a exprimat "regretul profund şi dezamăgirea" că cele două ţări au împiedicat rezoluţia.
În cadrul votului de sîmbătă, Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca adoptarea unei rezoluţii care ar fi asigurat Liga Arabă că Naţiunile Unite "sprijină în totalitate" apelul Ligii Arabe pentru "o tranziţie politică realizată de poporul sirian către un sistem politic pluralist". Ceilalţi 13 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea măsurii. Rusia a criticat documentul pe motiv că nu conţine măsuri împotriva grupurilor de opoziţie violente. Ambasadorul Chinei la ONU, Li Baodong, a afirmat că rezoluţia ar pune presiune asupra guvernului sirian, ori "impunerea unei soluţii" nu ar contribui la rezolvarea problemei.
Votul de sîmbătă a avut loc la o zi după masacrul din oraşul sirian Homs, cînd peste 300 de persoane au fost ucise în urma unor atacuri cu mortiere a trupelor guvernamentale.

Obama îl acuză pe al-Assad de "ură faţă de oameni"

Statele care "au împiedicat Consiliul de Securitate să condamne" masacrele din Siria "încurajează regimul sirian să continue politica sa nemiloasă şi fără speranţă", a declarat sîmbătă preşedintele francez Nicolas Sarkozy. "Utilizarea masivă a forţei armate, recurgerea generalizată la tortură, violenţele asupra a sute de copii sînt revoltătoare", a adăugat Preşedinţia franceză.
De asemenea, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a cerut sîmbătă omologului sirian, Bashar al-Assad, să se retragă de la putere, acuzîndu-l de reprimarea protestelor şi de uciderea civililor. El a acuzat regimul sirian de "ură faţă de oameni şi faţă de demnitatea umană", după moartea a sute de persoane în oraşul Homs. "La 30 de ani după ce tatăl său a masacrat zeci de mii de persoane nevinovate la Hama, Bashar Al-Assad a demonstrat o ură similară faţă de oameni şi faţă de demnitatea umană", a spus Obama.
Bilanţul incidentelor violente din oraşul sirian Homs a ajuns la aproximativ 350 de morţi, afirmă un lider al opoziţiei siriene, citat de Sky News. "Era o zi normală de proteste, dar au început să lanseze obuze de mortieră asupra mulţimii", a declarat Abu Rami Alhomsy, membru al Comisiei Generale a Revoluţionarilor Sirieni. "Multe femei şi mulţi copii au fost ucişi sau răniţi", a spus el. Bilanţul nu poate fi verificat din surse independente, dat fiind că regimul sirian nu permite accesul jurnaliştilor. Autorităţile susţin că autorii atacurilor sînt "terorişti".
Siria se confruntă din martie 2011 cu un val de proteste violente faţă de regimul Bashar al-Assad, acţiunile de reprimare soldîndu-se, potrivit estimărilor ONU, cu aproximativ 6.000 de morţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.