Internațional

COLOANA de stiri internationale: Maimuţe de la o grădină zoologică, încălzite cu vin fiert

Ziarul de Vrancea
3 feb 2012 532 vizualizări
Maimuţele de la grădina zoologică din Karaganda, în centrul Kazahstan, unde se înregistrează temperaturi foarte scăzute, beau în fiecare zi vin fiert pentru a se încălzi şi pare că le place, a declarat vineri un oficial din cadrul acestei instituţii.

"În grădina noastră zoologică, le dăm vin maimuţelor deoarece, pe timpul iernii, acesta le protejează de infecţii virale ale sistemului respirator", a declarat Svetlana Piliuk. "La urma urmei, primatele sînt ca oamenii. Beau cu plăcere băuturi alcoolice, le plac, unele chiar fac abuz", a adăugat ea, precizînd totuşi că grădina zoologică nu le oferă alcool femelelor gestante sau puilor. Piliuk a precizat că grădina zoologică le oferă primatelor vin fiert foarte dulce. "Pregătim băutura astfel: vărsăm o sticlă de vin (roşu) Kagor într-o oală, adăugăm bucăţi de fructe, miere, lămîie, zahăr şi apoi fierbem amestecul", a explicat ea, fără să precizez ce cantitate de vin primeşte fiecare maimuţă.
Vineri, temperaturile au scăzut pînă la minus 33 de grade Celsius la Karaganda.

Aproximativ 30% din cazurile de cancer ar fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă

Aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă, au anunţat vineri reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vineri, cu o zi înainte de Ziua mondială contra cancerului. OMS consideră că pot fi evitaţi principalii factori de risc - fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor fizice, consumul excesiv de alcool şi poluarea aerului din oraşe. Fumatul "este factorul de risc canceros cel mai important, reprezentînd 22% din mortalitatea cauzată de cancer". Cu titlu preventiv, OMS recomandă oamenilor să evite aceşti factori de risc şi să se vaccineze contra virusului papiloma uman (HPV), vinovat de declanşarea cancerul de col uterin, care face ravagii în ţările în curs de dezvoltare, şi să îşi reducă expunerea la soare. Potrivit celor mai recente cifre cunoscute, cele din 2008, cancerul a cauzat 7,6 milioane de decese pe plan mondial în acel an, reprezentînd 13% din mortalitatea mondială. Cancerele de plămîni, de stomac, de ficat, de colon şi mamar sînt tipurile de cancer care cauzează cel mai mare număr de decese în lume.
Potrivit statisticilor OMS, mortalitatea cauzată de cancer va continua să crească şi va depăşi pragul de 13,1 milioane de decese în 2030.

FMI impune Greciei "modelul romanesc"

Delegaţia formată din reprezentanţi ai FMI, UE şi Băncii Centrale Europene aflată la Atena pentru discuţii privind un nou pachet de finanţare destinat statului elen a cerut autorităţilor schimbări radicale în ceea ce priveşte legislaţia, care ar conduce la scăderea pensiilor şi salariilor cu 25%. Reprezentanţii celor trei instituţii, denumite şi "troika", care supraveghează respectarea de către Grecia a angajamentelor de reformă asumate în schimbul împrumuturilor externe, au transmis miniştrilor Finanţelor şi Muncii că piaţa muncii trebuie reformată radical, iar salariile şi pensiile tăiate cu un sfert. Cererea a fost transmisă oficialilor eleni la o întîlnire joi seara între inspectori, conduşi de reprezentantul FMI Poul Thomson, şi miniştrii Finanţelor, Evangelos Venizelos, şi Muncii, Yiorgos Koutroumanis.
Inspectorii FMI, UE şi BCE negociază în Grecia noi reforme economice, în cadrul pachetelor de împrumuturi aprobate de creditorii externi pentru statul elen. Primul pachet de finanţare, de 110 miliarde de euro, a fost aprobat în 2010, pentru a ajuta Grecia să evite intrarea în faliment. Un al doilea pachet financiar, de 130 miliarde de euro, ar trebui să intre în vigoare anul acesta, odată cu încheierea primului. Statele zonei euro şi FMI, care asigură contribuţiile financiare pentru ajutarea Greciei, au cerut ţării reforme dure, între care concedieri în sectorul de stat, creşteri de taxe, reducerea cheltuielilor şi renunţarea la unele beneficii, precum salariile al 13-lea şi al 14-lea.
În iulie 2010, Guvernul de la Bucureşti a redus salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI şi Comisia Europeană. În ianuarie 2011, salariile de bază ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. Astfel, salariile sînt mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, cînd au fost reduse.

Vineri a fost ultima zi de foamete în Somalia

ONU a anunţat că foametea s-a încheiat, vineri, în Somalia, la mai mult de şase luni de la decretarea acesteia în ţară, avertizînd însă asupra persistenţei situaţiei de urgenţă. Aproximativ o treime din populaţie are nevoie în continuare de ajutor de urgenţă în această ţară devastată de războiul civil, se arată într-un comunicat al Unităţii de analiză a ONU.  "Combinaţia între creşterea masivă a asistenţei umanitare şi o recoltă excepţională a contribuit la ameliorarea situaţiei umanitare", se adaugă în document.
Trei regiuni rămăseseră vizate de foamete: Shabelle Mijlociu (sud), Afgoye, cea mai mare tabără din lume de persoane strămutate, şi taberele situate în capitala Mogadishu. În prezent situaţia s-a ameliorat, dar aceste zone au trecut la gradul de situaţie de urgenţă. Situaţia rămîne totuşi critică, potrivit ONU. Somalia a fost afectată de cea mai cumplită secetă din Cornul Africii. Criza alimentară a fost agravată aici de luptele intense generate de războiul civil care devastează ţara de 20 de ani.

Prima Doamnă a Bulgariei pune serviciile de securitate pe jar

Prima Doamnă a Bulgariei, Yuliyana Plevnelieva refuză în continuare să se conformeze regulilor impuse de Agenţia Naţională de Securitate (NSO) şi noului său statut, relatează cotidianul bulgar "Standard". Jurnaliştii bulgari scriu că Plevnelieva insistă să aleagă ea alimentele cumpărate şi să gătească pentru soţul şi copii săi şi nu este de acord cu verificările constante ale preparatelor sale de către NSO. Cu toate acestea, serviciul de securitate refuză în continuare să îi permită soţului să guste din orice mîncare care nu a fost mai întîi controlată. "Nu pot comenta pe această temă deoarece vorbim despre siguranţa şi securitatea preşedintelui Bulgariei şi a familiei sale", a declarat şeful NSO, Dimitar Dimitrov.
Personalul lui Plevneliev susţine că serviciile de securitate verifică toate cadourile primite, inclusiv cele de la diplomaţi străini şi toate fructele şi băuturile primite în perioada Crăciunului. De asemenea, Plevnelieva continuă să creadă cu fermitate că ea şi fii săi trebuie să-şi continue viaţa în mod obişnuit, inclusiv să rămînă la casa lor în loc să folosească reşedinţa de stat "Boyana". De asemenea, ea foloseşte maşina personală pentru a-şi duce copiii la şcoală şi la activităţile extra-şcolare. "Încăpăţînarea Primei Doamne îi scuteşte pe bulgari de cheltuielile cu mîncarea şi personalul ca bucătari, grădinari, şoferi şi alte ajutoare" pe care predecesorii lui Plevneliev le-au folosit, mai scrie cotidianul "Standard". Conform regulilor NSO, gărzile de corp şi automobilele de stat nu sînt obligatorii pentru familia preşedintelui, dacă nu se află în pericol iminent. Plevnelieva a intrat în atenţia presei când nu a participat la ceremonia de inaugurare a soţului său de la 22 ianuarie. Reticenţa sa de a apărea în public a stîrnit mirare. În timp ce opozanţii săi o acuză de neglijenţă faţă de regulile protocolului şi funcţiile reprezentative ale şefului de stat, alţii în schimb îi susţin dreptul de a alege.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.