Internațional

Şanse mari ca Israelul să atace Iranul în primăvară

Ziarul de Vrancea
3 feb 2012 599 vizualizări
Afirmaţia, care apare într-un editorial din Washington Post, îi este atribuită secretarului american al Apărării n acesta din urmă nu confirmă dar nici nu neagă o astfel de declaraţie

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, apreciază că există o "probabilitate mare" ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în primăvară împotriva instalaţiilor nucleare din Iran, scrie Washington Post într-un editorial. Intervievat de jurnalişti cu ocazia unei deplasări la Bruxelles pentru o reuniune ministerială a ţărilor NATO, secretarul american al Apărării nu a vrut să comenteze articolul editorialistului David Ignatius. "David Ignatius poate să scrie ce vrea, dar ceea ce cred îmi revine doar mie, nu altcuiva", a declarat el. "Israelul a declarat că are în vedere" atacuri, "noi ne-am exprimat îngrijorarea", a adăugat el. Potrivit Washington Post, şeful Pentagonului apreciază că atacurile israeliene ar putea avea loc în aprilie, mai sau iunie, înainte ca Iranul să intre într-o "zonă de imunitate" şi să înceapă să fabrice o bombă nucleară. Panetta a estimat duminică, pentru postul de televiziune CBS, că Teheranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a "produce suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică şi unul sau doi ani pentru a o instala pe un vector, cum ar fi o rachetă. Statele Unite, care susţin că sancţiunile împotriva Iranului dau rezultate, continuă să privilegieze acţiunea diplomatică pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat. Israelul, care consideră ambiţiile nucleare al Iranului drept o "ameninţare existenţială", este foarte precaut în privinţa unor eventuale atacuri asupra instalaţiilor nucleare iraniene.
În octombrie, presa israeliană a dat asigurări că premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Ehud Barak sînt în favoarea unor atacuri împotriva Iranului, dar că armata şi serviciile de informaţii, între care Mossad, se opun. Totuşi, în timpul unei vizite la Washington, săptămîna trecută, directorul Mossad Tamir Pardo a discutat, potrivit televiziunii israeliene, posibilitatea ca Israelul să atace unilateral Iranul.

Iranul avertizează că va riposta în cazul oricărui atac militar

Iranul va răspunde tuturor ameninţărilor militare sau petroliere, punînd în aplicare propriile ameninţări, a avertizat vineri liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. "Ameninţările vor fi în dezavantajul celor care le proferează. Americanii trebuie să ştie, şi ştiu, că pe fondul ameninţărilor militare şi petroliere, avem şi noi propriile ameninţări care vor fi puse în aplicare", a declarat Khamenei. "Ne-au ameninţat spunîndu-ne că nu este exclusă nici o opţiune, dar orice război ar fi mai dăunător de zece ori pentru Statele Unite", avertizează liderul suprem iranian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.