Internațional

COLOANA de stiri internationale:Argentina acuză Marea Britanie de militarizare a conflictului din Insulele Falkland

Ziarul de Vrancea
1 feb 2012 729 vizualizări
Argentina "respinge tentativa britanică de militarizare a conflictului" din Insulele Malvine (Falkland) şi regretă viitoarea sosire a prinţului William în "uniformă de conquistador", a declarat marţi Ministerul Afacerilor Externe argentinian

"Republica Argentina respinge tentativa britanică de a militariza un conflict asupra căruia Naţiunile Unite s-au pronunţat deja în repetate rînduri, susţinînd o rezolvare a acestuia prin negocieri bilaterale", a precizat Ministerul Afacerilor Externe argentinian după ce Londra a anunţat marţi trimiterea în această zonă a unei nave de război "pentru o misiune de rutină". "Prinţul William va sosi în Insulele Malvine în acelaşi timp cu membri ai forţelor armate ale ţării sale", a precizat ministerul. "Poporul argentinian regretă că moştenitorul coroanei va sosi îmbrăcat în uniformă de cuceritor şi nu cu înţelepciunea unui om de stat dedicat servirii patriei şi dialogurilor între naţiuni", a adăugat Ministerul.
Acest arhipelag, locuit de 3.000 de persoane, se află sub controlul Marii Britanii din 1833, după ce au fost alungate autorităţile argentiniene. Aproximativ 1.000 de soldaţi britanici sînt dislocaţi în Insulele Falkland, după o confruntare armată între cele două ţari, în 1982.

Patru ţigani romani au furat peste 400 de tone de cupru în Franţa

Patru romi de origine română au fost reţinuţi, marţi dimineaţă, de forţele de ordine franceze, fiind suspectaţi că ar fi şefii unei organizaţii infracţionale responsabilă de furtul a peste 400 de tone de cupru în Franţa. Marţi dimineaţă, 180 de jandarmi francezi au făcut o incursiune în patru tabere de romi. În urma acestei acţiuni, conform comandantului garnizoanei de jandarmerie din Lunel, Cyril Cuvillier, "au fost confiscate telefoane, documente de transport pe autostradă, burghie şi pînze de flex, precum şi 80 de kilograme de cupru care urmau să fie reciclate". Acţiunea jandarmeriei a vizat reţinerea a patru romi de origine română bănuiţi că sînt şefii organizaţiei infracţionale responsabile de furtul a peste 400 de tone de cupru în Franţa, în toamna anului 2011. "Ei sînt cei care nu se murdăreau niciodată şi care se ocupau cu recuperarea banilor şi transferul lor în România", a declarat Cuvillier referindu-se la cei patru romi. În cadrul unei alte operaţiuni recente, aproximativ 40 de romi de origine română au fost reţinuţi, dintre care 23 sînt încă cercetaţi iar 21 au fost închişi.
Cuprul furat era vîndut la kilogram către centre de reciclare, prejudiciul adus de această grupare fiind estimat la două milioane de euro.

Alain Juppe: Bilanţul violenţelor din Siria este de 6.000 de morţi

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a estimat că, de la începerea crizei, 6.000 de persoane au fost ucise în Siria. "Fără a da dovadă de un optimism excesiv, pentru prima dată, atitudinea Rusiei şi a statelor BRICS a fost mai puţin negativă", a declarat Alain Juppe în faţa deputaţilor francezi, sugerînd că ar putea exista speranţe pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul susţinerii planului Ligii Arabe. "Din nefericire, pînă acum am fost blocaţi în Consiliul de Securitate de opoziţia Rusiei şi de ostilitatea BRICS" (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), a continuat Juppe. Din ianuarie, Brazilia nu mai este membră a Consiliului de Securitate ONU.
"Vom depune eforturi în zilele următoare pentru a ajunge la o rezoluţie care să permită Ligii Arabe să se implice deplin în căutarea unei soluţii. S-a deschis o fereastră de oportunitate", a spus Juppe, estimînd că bilanţul acţiunilor de reprimare din Siria este de 6.000 de morţi.

Opt miniştri moldoveni trăiesc pe drumuri

Cel puţin aşa reiese din declaraţiile lor de avere n legislaţia de la Chişinău nu prevede sancţiuni pentru funcţionarii care înscriu date false în declaraţiile de avere

Premierul moldovean Vlad Filat i-a ironizat pe miniştrii din Guvernul său care au precizat în declaraţiile de avere că nu deţin locuinţe, afirmînd că autorităţile trebuie să aibă grijă de ei în această perioadă cu temperaturi scăzute. "Trebuie să avem grijă de cei fără locuinţe, mai ales că acum avem temperaturi scăzute. Avem nevoie de ei să fie sănătoşi, capabili să-şi îndeplinească atribuţiile", a declarat Filat. El i-a cerut în glumă ministrului Muncii să examineze posibilitatea de a ajuta funcţionarii cu venituri reduse.
"Eu revin la ceea ce am mai vorbit, este nevoie de o abordare în urma căreia să avem declaraţii de venit, nu hîrtii scrise", a adăugat premierul.
Declaraţiile de avere ale funcţionarilor publici sînt analizate de centrul anticorupţie, dar pînă în prezent nici un demnitar nu a fost pedepsit pentru declaraţii false deoarece legislaţia nu prevede vreo sancţiune în acest sens. Potrivit PRO TV Chişinău, jumătate dintre miniştrii moldoveni au declarat că nu au locuinţă şi supravieţuiesc doar din salariu. Cel mai bogat dintre ei rămîne Vlad Filat, deşi el susţine că veniturile sale au scăzut cu două milioane de lei (130.000 de euro) faţă de anul trecut. Opt miniştri, între care şi cel de Externe Iurie Leancă, au declarat că nu au locuinţă, iar cinci dintre ei susţin că trăiesc doar din salariu. Potrivit declarației de venit, nu are unde locui nici șeful vămii Tudor Balitchi. Acționar la trei firme din Chișinău, șeful vămii susține că acestea au avut profit zero. În plus, el declară un imobil estimat la 1.500 de lei moldoveneşti (97 de euro). Contactat de PRO TV, şeful vămii susţine că imobilul respectiv este de fapt o debara în spatele liftului şi că el locuieşte în apartamentul fostei sale soţii.


Pakistanul ajută în secret talibanii afgani

Informaţiile vine în urma a 27.000 de interogatorii desfăşurate cu peste 4.000 de deţinuţi din rîndurile talibanilor

Serviciile de informaţii pakistaneze susţin în secret talibanii afgani, care consideră victoria lor inevitabilă după plecarea militarilor occidentali, arată un raport al NATO dezvăluit ieri de presa britanică. Raportul despre "starea talibanilor", la care au avut acces BBC şi cotidianul The Times, a fost redactat pe baza informaţiilor obţinute de la insurgenţi şi predate comandanţilor NATO în Afganistan luna trecută. Acesta a dezvăluit că Pakistanul şi agenţia sa de informaţii ISI cunosc locurile unde se află liderii talibani cu cel mai înalt rang. BBC precizează că documentul este rezultatul a 27.000 de interogatorii desfăşurate cu peste 4.000 de deţinuţi afgani şi membri ai Al-Qaida, precum şi combatanţi şi civili străini. "Ofiţerii ISI susţin necesitatea de a continua jihadul şi de a expulza invadatorii străini din Afganistan", afirmă raportul. O tactică obişnuită a talibanilor este aceea de a se retrage din unele zone, de a aştepta ca forţele NATO să plece şi de a reveni în zonele unde sînt mai populari decît Guvernul de la Kabul, considerat corupt de mulţi afgani, explică acesta. "Talibanii au primit cu siguranţă lovituri grave în 2011, dar forţa lor, motivaţia, finanţarea şi capacitatea lor rămîn intacte", adaugă documentul. "Nu am văzut raportul şi nu putem, prin urmare, să facem comentarii particulare asupra conţinutului său", a declarat purtătorul de cuvînt al Pentagonului, George Little.
Guvernul pakistanez a respins ieri concluziile acestui raport, afirmînd că informaţiile sînt "superficiale" şi "nedemne de a fi comentate". "Totul este superficial, pentru a vorbi cu moderaţie. Noi ducem o politică de neinterferenţă în Afganistan şi aşteptăm de la alte ţări să adere strict la acest principiu", a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului pakistanez de Externe, Abdul Basit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.