Internațional

Cercetătorii au transformat celule ale pielii direct în celule ale creierului

Ziarul de Vrancea
1 feb 2012 566 vizualizări
Celulele creierului şi cele ale pielii conţin aceleaşi date genetice, însă codul genetic este interpretat diferit în fiecare

O echipă de cercetători din California a transformat, într-un experiment pe şoareci, celule ale pielii direct în celule care se dezvoltă în principalele componente ale creierului, relatează BBC News. Experimentul a sărit peste etapa intermediară a celulelor stem în cadrul acestui proces. Cercetătorii s-au declarat "emoţionaţI" de potenţialul medical al reuşitei. Totuşi, este nevoie de multe alte teste înainte ca această tehnică să fie folosită pe piele de om. Se consideră că celulele stem, care pot deveni orice alt tip de celule specializate - de la cele ale creierului la cele din oase -, au un potenţial uriaş de a fi folosite într-o serie de tratamente. Numeroase teste au loc, cum sînt cele în cazul pacienţilor care au suferit un atac cerebral sau la anumite forme de orbire. O mare întrebare în domeniu este de unde se pot obţine aceste celule. Există îngrijorări etice în jurul celulelor stem din embrioni, iar pacienţii ar fi nevoiţi să ia medicamente imunosupresante atunci cînd o celulă stem din ţesut nu s-ar potrivi cu ale lor. O metodă alternativă a fost aceea de a lua celule ale pielii şi a le reprograma în celule stem "induse". Acestea ar putea fi create din celule proprii ale pacientului şi apoi tranformate în tipul de celule cerut. Totuşi, procesul rezultă în activarea de gene cauzatoare de cancer. Echipa de cercetare de la şcoala de Medicină a Universităţii Stanford din California ia în considerare o altă opţiune - convertirea de celule ale pieleii unei persoane în celule specializate, fără a crea celule stem "induse". Cercetătorii au transformat deja celule de piele direct în neuroni. Experimentul a creat celule "precursoare neuronale", care se pot dezvolta în trei tipuri de celule ale creierului: neuroni, astrocite şi oligodentrocite. Aceste celule precursoare au avantajul că, odată create, pot fi crescute în număr mare în laborator Aceasta ar fi extrem de important dacă celulele ar putea fi folosite în orice tip de terapie. Celulele creierului şi cele ale pielii conţin aceleaşi date genetice, însă codul genetic este interpretat diferit în fiecare. "Sîntem emoţionaţi de perpectivele posibilei utilizării medicale a acestor celule. Am arătat că celule se pot integra în creierul unui şoarece şi pot produce o proteină lipsă importantă pentru transmiterea semnalului electric de către neuroni. Este nevoie de mai mută muncă pentru a genera celule similare din piele de om şi pentru a le evalua gradul de siguranţă şi eficienţă", a spus cerecetătorul Marius Wernig.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.