Internațional

Închisoare pe viaţă pentru trei canadieni de origine afgană acuzaţi de "crimă de onoare"

Ziarul de Vrancea
30 ian 2012 594 vizualizări
Un juriu din Kingston a condamnat la închisoare pe viaţă trei canadieni de origine afgană,ei fiind acuzaţi că au ucis alţi patru membri ai familiei lor comiţînd, conform acuzaţiei, "o crimă de onoare".

După aproximativ două zile de deliberări, Mohammad Shafia, în vîrstă de 58 de ani, soţia sa Tooba Yahya, în vîrstă de 41 de ani, şi fiul lor Hamed, în vîrstă de 20 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de asasinarea în iunie 2009, a trei fiice ale cuplului precum şi a primei soţii a lui Shafia, de care bărbatul a divorţat pentru că ea nu putea avea copii. Cei trei acuzaţi vor fi închişi pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată timp de 25 de ani. Toţi trei şi-au susţinut nevinovăţia. La anunţarea verdictului, Hamed, aparent afectat, a declarat judecătorului: "Domnule, eu nu mi-am înecat surorile". La rîndul ei, soţia lui Shafia a exclamat: "Domnule judecător, nu este drept. Nu sînt o criminală, sînt o mamă, o mamă". Răspunsul judecătorului însă a fost că "motivele aparente ale acestor crime oribile sînt că cele patru victime inocente aduceau ofensă concepţiei distorsionate de onoare" a inculpaţilor, "o noţiune bolnavă care nu are loc într-o societate civilizată".
Corpurile celor trei fiice, în vîrstă de 19 ani, 17 ani şi respectiv 13 ani, precum şi al femeii în vîrstă de 50 de ani, au fost găsite pe 30 iunie 2009, într-o maşină scufundată într-o ecluză din apropierea oraşului Kingston (Ontario). Legiştii au stabilit că cele patru persoane au murit prin înec.
Familia lor a susţinut că a fost vorba despre un accident. Conform mărturiei lor, fiica cea mare a luat maşina familiei fără a i se fi îngăduit, şi a produs accidentul ea neavînd permis de conducere. O convorbire telefonică prezentată în timpul procesului redă însă o frază a tatălui fetelor: "nimic nu este mai important decît onoarea noastră". Soţia lui Shafia apare şi ea în înregistrări spunînd că "diavolul va defeca pe mormintele lor".
Anchetatorii au mai stabilit că Hamed ar fi căutat pe Internet folosind fraza "unde să comiţi o crimă", precum şi planurile bazinelor hidrologice din împrejurimea Montreal, Otawa şi Kingston.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.