Internațional

Ultima modă: proteste la bustul gol

Ziarul de Vrancea
29 ian 2012 1210 vizualizări
Manifestaţiile topless, făcute cunoscute de mişcarea ucraineană Femen, cîştigă adepţi şi în SUA

Circa 200 de militanţi din cadrul mişcării Occupy DC, dintre care unii cu bustul gol sau topless, au manifestat sîmbătă seara în faţa unui mare hotel din Washington unde se reunise elita socială a oraşului, între care preşedintele american Barack Obama şi soţia sa, Michelle. Manifestanţii protestau faţă de ameninţarea de evacuare, luni, a taberei lor de corturi din McPherson Square, în apropiere de Casa Albă. În faţa hotelului de cinci stele unde se desfăşura gala anuală a Alfalfa Club, manifestanţii au dansat şi au sărit în faţa poliţiştilor rămaşi perplecşi. În primul rînd al dansatorilor şi în pofida temperaturilor hibernale, se aflau mai multe tinere cu sînii dezgoliţi, dintre care una îşi scrisese pe abdomen cuvintele "libertate de exprimare". Tinerii erau de asemena dezbrăcaţi pînă la curea.
Agenţii i-au anunţat vineri pe protestatarii că intenţionează să pună în aplicare, începînd de astăzi, interdicţia de a campa pe durata nopţii în McPherson Square după ce au tolerat acest comportament pînă în prezent.
Mişcarea anticapitalistă care a început în septembrie la New York cu Occupy Wall Street se împarte la Washington în două tabere: Occupy DC în McPherson Square şi Occupy Washington DC în Freedom Plaza, ambele situate în apropiere de Casa Albă. Autorităţile, care s-au dovedit binevoitoare multă vreme, au manifestat recent semne de agasare în faţa persistenţei mişcării de ocupare din Washington, ultimul bastion vizibil al protestelor de la îndepărtarea militanţilor din parcul Zuccotti din New York.

Ucrainencele de la Femen au ajuns la Davos

Militante ale mişcării ucrainene Femen, ale cărei membre au cîştigat notorietate defilînd topless, au manifestat, sîmbătă, la Davos împotriva "gangsterilor" de la Forumul Economic Mondial. Cele trei ucrainence au venit îmbrăcate la intrarea Forumului şi şi-au dezgolit sînii în faţa postului de control. Purtînd doar jeanşi, ele au arborat apoi pancarte cu inscripţiile "criza s-a născut la Davos!" şi "Săraci din cauza voastră!". Tinerele aveau, de asemenea, sloganuri scrise pe corp, pe care se putea citi "sărbătoarea gangsterilor la Davos". După ce au escaladat grilajul, ele au fost reţinute de forţele de ordine.
Femen, care are 300 de militante la Kiev, a devenit un fenomen în Ucraina în ultimii trei ani, dar s-a făcut remarcată şi în străinătate. Pe jumătate dezbrăcate sau în ţinute lejere, membrele mişcării şi-au multiplicat acţiunile publice pentru a denunţa prostituţia, turismul sexual sau hărţuirea la care sunt supuse tinerele în Ucraina şi în lume. Militantele Femen au mers deja, la sfîrşitul lui octombrie, în Elveţia pentru un turneu european, în cadrul căruia au ajuns în faţa locuinţei din Paris a fostului director general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi în piaţa San Pietro din Vatican, unde s-au dezbrăcat parţial chiar după rugăciunea Angelus a Papei.

70% dintre basarabence s-au prostituat cel puţin o dată

În Republica Moldova, şapte din zece tinere cu vîrste între 15 şi 25 de ani şi-au vîndut corpurile cel puţin o dată, arată un studiu al Fundaţiei Scelles, citat de realitatea.net. La nivel mondial există apriximativ 41 de milioane de prostituate, iar 90% dintre acestea sînt controlate de proxeneţi, arată un raport publicat de fundaţia franceză Scelles, citat de http://www.ouest-france.fr. "Prostituţia a atins o scară industrială şi globală, iar motivele sînt binecunoscute: sărăcie, războaie, probleme familale. Spre exemplu, în Republica Moldova, o ţară foarte săracă, 70% dintre femeile cu vîrste între 15 şi 25 s-au prostituat cel puţin o dată", a spus Yves Charpenel, preşedintele fundaţiei care luptă împotriva fenomenului prostituţiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.