Internațional

Forţele speciale americane au lichidat nouă piraţi somalezi

Ziarul de Vrancea
25 ian 2012 2379 vizualizări
Raidul a fost efectuat de trupele de elită SEALs care l-au ucis şi pe Osama bin Laden

Forţele speciale americane au eliberat doi cetăţeni occidentali care lucrau pentru organizaţii umanitare, luaţi ostatici în urmă cu trei luni în Somalia, ucigînd cei nouă piraţi care îi răpiseră, în cadrul unei operaţiuni de comando efectuate ieri dimineaţă. Raidul a fost efectuat de soldaţii unităţii de elită ai marinei americane, SEALs ("Sea, air, and land", mare, aer şi pămînt), transportaţi cu elicoptere. Aceasta este prima lor misiune pe teritoriul somalez, a precizat o sursă din serviciile de securitate locale, scrie Hotnews citînd AFP. Operaţiunea este "un alt mesaj livrat lumii pentru a spune că Statele Unite vor avea o poziţie fermă împotriva tuturor ameninţărilor care vizează poporul nostru", a declarat preşedintele Barack Obama, într-un comunicat în care precizează că a autorizat personal raidul.
Danezul Poul Thisted, 60 de ani, şi americancă Jessica Buchanan, 32 de ani, lucrau pentru Danish Demining Group (DDG), cînd au fost răpiţi, în 25 octombrie, la Galkayo, în regiunea autoproclamată autonomă Galmudug. "Cei doi angajaţi ai DDG au fost eliberaţi de forţele militare" transportate de mai multe elicoptere, a precizat Mohamed Nur, un responsabil local din forţele de securitate. În cursul intervenţiei, care s-a derulat în împrejurimile localităţii Adado, într-o regiune izolată din centrul Somaliei, "cei nouă răpitori" care îi ţineau ostatici pe occidentali au fost ucişi, a precizat comandamentul armatei americane pentru Africa. Potrivit lui Abduali Moalin, un oficial local, "se pare că raidul a fost efectuat de soldaţi foarte profesionişti, deoarece a durat mai puţin de o oră".
Armata americană a precizat că a obţinut anterior "informaţii care au permis acţiunea". Aceste informaţii ar putea fi furnizate de informatori sau de drone americane, în condiţiile în care Washingtonul a recunoscut în octombrie anul trecut că efectuează în mod regulat operaţiuni de supraveghere în Cornul Africii.
Peste 20 de ani de război civil în Somalia au permis apariţia a numeroase miliţii, insurgenţi islamişti şi grupări de piraţi, răspîndiţi în cea mai mare parte a teritoriului ţării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.