Internațional

Preşedintele american admite că SUA păstrează"toate opţiunile" pe masă

Ziarul de Vrancea
25 ian 2012 546 vizualizări
O rezolvare "paşnică" a problemei programului nuclear controversat al Iranului este "încă posibilă", dar Statele Unite păstrează "toate opţiunile" pe masă, a anunţat preşedintele american Barack Obama în discursul său de marţi asupra stării Naţiunii.

"Să nu existe nici o îndoială: America este hotărîtă să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară şi păstrez toate opţiunile pe masă în vederea atingerii acestui scop. Dar o rezolvare paşnică a acestei probleme este încă posibilă", a declarat el. "Lumea, care anterior avea opinii divergente asupra modului de gestionare a problemei nucleare iraniene are acum o singură opinie", a apreciat preşedintele, la o zi după decizia Uniunii Europene de a impune un embargo asupra petrolului iranian, pe care China continuă să îl achiziţioneze. În opinia sa, Iranul este "mai izolat ca niciodată", iar presiunea asupra regimului "nu se va diminua".
Israelul, principalul aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a sugerat că nu exclude o operaţiune militară cu scopul împiedicării Iranului de a se dota cu arma atomică, o perspectivă pe care Washingtonul încearcă să o evite.
Barack Obama afirmă că "dacă Iranul schimbă direcţia şi îşi îndeplineşte obligaţiile (internaţionale), se poate alătura comunităţii naţiunilor".

Iranienii nu se cuminţesc

Pe de altă parte, liderii de la Teheran susţin că se aşteptau ca Uniunea Europeană să impună sancţiuni Iranului şi au reluat ameninţarea cu închiderea strîmtorii Ormuz, făcută şi în urmă cu o lună. Un înalt oficial a declarat că republica islamică va închide punctul de intrare în Golful Persic dacă statele occidentale vor bloca în cele din urmă exporturile de petrol iraniene. "Dacă are loc orice fel de întrerupere în privinta vînzarii de petrol iranian, strîmtoarea Ormuz va fi cu siguranta închisă", a anunţat Mohammad Kossari, vicepresedintele comitetului parlamentar pentru afaceri externe şi securitate naţională.
De asemenea, un purtător de cuvînt al ministerului iranian al petrolului a declarat că Iranul a avut timp suficient să se pregătescă pentru sancţiuni şi va găsi alţi clienţi pentru cele 18 la sută din exporturile de petrol care mergeau, pînă acum, în ţările Uniunii Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.