Internațional

Coloana de stiri internationale: Blair ar fi vrut să împartă Gibraltarul cu Spania

Ziarul de Vrancea
24 ian 2012 528 vizualizări
Laburiştii britanici au fost pe punctul de a ceda suveranitatea Gibraltarului în baza unei înţelegeri secrete între Londra şi Madrid, susţine fostul ministru britanic Peter Hain, în memoriile sale.

În cartea sa intitulată "Outside In", Hain susţine că fostul premier Tony Blair şi ministrul său de Externe Jack Straw au susţinut cu entuziasm un plan de cedare a suveranităţii Gibralatarului. Blair a susţinut planul deoarece "acorda o mare importanţă unei relaţii strînse cu Spania şi Italia", a declarat acesta. Hain, mandatat de Blair în februarie 2002, şi omologul său spaniol analizau o "soluţie de tipul celei din Andorra", care presupunea împărţirii suveranităţii acestui teritoriu între Marea Britanie şi Spania. Premierul Gibraltarului, Peter Caruana, i-a spus lui Hain că nu va fi de acord cu o astfel de abordare. Înţelegerea s-a lovit de opoziţia conservatorilor spanioli în ultimul moment.

Tînără, sechestrată nouă ani în baie de tatăl său

Poliţia palestiniană a reţinut un arab israelian acuzat că şi-a ţinut captivă propria fiică, timp de nouă ani, într-o baie a casei sale din Cisiordania. "Am arestat un arab israelian care şi-a ţinut captivă fiica, în baie, timp de nouă ani", a declarat purtătorul de cuvînt al forţelor de securitate palestiniene, generalul Adnane Damiri. "Am interogat suspectul şi el a mărturisit că a decis să îşi ţină fiica în aceste condiţii de teamă să nu ajungă victimă a unor agresiuni sexuale", a menţionat generalul. "Tînăra, avînd vîrsta de aproximativ 20 de ani, a fost încredinţată serviciilor sociale palestiniene. Ea şi-a regăsit mama, o palestiniancă ce trăieşte în Cisiordania şi care a divorţat acum multă vreme de tatăl ei", a mai adăugat Damiri. Tatăl fetei a fost încredinţat poliţiei israeliene. Purtătorul de cuvînt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld, a confirmat transferul acuzatului, făcut sîmbătă, precizînd că "acest arab israelian, în vîrstă de 39 de ani, este arestat provizoriu în Israel". "Am reţinut şi partenera actuală a acestuia în Israel, fiind bănuită că ar fi şi ea responsabilă parţial" de captivitatea tinerei, a declarat Rosenfeld.
Arabii israelieni sînt descendenţii a aproximativ 160.000 de palestinieni care nu şi-au părăsit casele după formarea statului Israel, în 1948.

Soţia comandantului vasului naufragiat acuză "vînătoarea" împotriva lui Schettino

Soţia comandantului vasului de croazieră italian Costa Concordia, care a naufragiat vineri, 13 ianuarie, a denunţat "vînătoarea" împotriva soţului ei, într-un interviu ce va fi publicat joi în Paris Match. "Nu-mi amintesc nici o tragedie aeriană sau navală în care persoana răspunzătoare să fi fost tratată cu atîta violenţă. Este o adevărată vînătoare. Se caută un vinovat, un ţap ispăşitor, un monstru", a declarat Fabiola Russo, soţia comandantului navei Francesco Schettino. La zece zile după naufragiul vasului în apropierea insulei toscane Giglio, ancheta autorităţilor italiene se concentrează tot pe comandantul Schettino. Acuzat de omor multiplu şi abandonarea vasului, el este învinuit şi că ar fi condus nava prea aproape de insula Giglio pentru a saluta populaţia de acolo, că a întârziat avertizarea pasagerilor şi a părăsit vasul înainte de încheierea operaţiunilor de salvare. Cînd vaporul s-a lovit de un recif, Schettino se afla pe puntea de comandă împreună cu şapte alte persoane, care n-ar fi trebuit să se afle acolo. Micul grup ar fi glumit, împiedicîndu-l pe căpitan să se concentreze, în timp ce vasul avansa prea repede (15 noduri). Apoi, în pofida gravităţii accidentului, comandantul s-ar fi dus în cabină. Soţia lui îl descrie, dimpotrivă, ca pe o persoană "hotărâtă, fermă şi lucidă", care "ştie să analizeze situaţiile, să le înţeleagă şi să le gestioneze. Acasă, este ordonat, meticulos", spune doamna Russo. Cu puţin înainte de a fi arestat, comandantul Schettino s-ar fi întîlnit cu "o femeie blondă, elegantă", căreia i-ar fi dat calculatorul său. Potrivit presei italiene, ar fi fost o avocată a societăţii deţinătoare a navei, "Costa Crociere", însă compania a dezminţit "categoric" că ar fi primit ceva de la Schettino după tragedie.
Mîndria armatorului italian Costa, vasul Concordia, care transporta 4.229 persoane - circa 3.200 de turişti şi în jur de 1.000 de membri ai echipajului - într-o croazieră pe Mediterana, s-a lovit violent de o stîncă din apropierea insulei Giglio, la scurt timp după plecare, pe 13 ianuarie. Bilanţul tragediei este de 16 morţi şi 16 dispăruţi.

Profesorii nemţi, nemulţumiţi din cauza elevilor ţigani care nu vorbesc deloc germană

Profesorii din Germania sînt din ce în ce mai nemulţumiţi din cauza numeroşilor copii romi care nu cunosc limba germană, veniţi după aderarea României şi Bulgariei la UE, informează ziarul Berliner Umschau. Potrivit publicaţiei citate, după aderarea României şi Bulgariei la UE, din ce în ce mai mulţi copii romi au ajuns în şcoli din Germania, fără a cunoaşte deloc limba. Profesorii şcolii primare Hermann Schulz din Berlin au trimis o scrisoare autorităţilor în care denunţă această situaţie. Conform documentului, într-una dintre clase, 20 la sută dintre copii nu ştiu deloc germană. Situaţia este similară şi în alte şcoli, iar profesorii susţin că nu mai pot răspunde exigenţelor şi le este imposibil să predea materia.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.