Internațional

Grefele din celulă suşă, posibil remediu împotriva orbirii

Ziarul de Vrancea
24 ian 2012 549 vizualizări
Controversatul transplant cu celule provenind din embrioni umani pare să dea roade şi în cazul afecţiunilor grave de vedere

Primele grefe oculare cu celulă suşă embrionare umane, realizate în Statele Unite ale Americii, au dat rezultate încurajatoare în cazul a doi pacienţi suferind de grave maladii ale ochilor, potrivit unui articol publicat în revista The Lancet. "Transplantul pare sigur la patru luni de la realizarea lui, iar vederea celor doi pacienţi s-a ameliorat", se arată în studiu.
La 13 ani de la descoperirea celulelor suşă embrionare, acest tip de terapie, foarte promiţătoare, constituie un subiect controversat: celulele sînt prelevate din embrioni umani, în primul lor stadiu de dezvoltare, fapt care conduce la distrugerea lor. Celulele suşă embrionare sînt singurele celule capabile să se diferenţieze în toate celelalte tipuri de celule - sangvine, musculare etc. - şi să se multiplice fără limită, prezentînd astfel un enorm potenţial terapeutic.
În cazul fiecăruia dintre cei doi pacienţi voluntari, suferind de două boli diferite, care au acelaşi rezultat - orbirea -, circa 50.000 de derivate din celule suşă embrionare au fost injectate sub retina unuia dintre cei doi ochi. Primul pacient, în vîrstă de 50 de ani, suferă de maladia Stargardt, care conduce la diminuarea acuităţii vizuale. Al doilea pacient, în vîrstă de aproximativ 70 de ani, suferă de degenerescenţă maculară, prima cauză a orbirii în lume. "Nici unul dintre pacienţi nu şi-a pierdut vederea" în urma intervenţiei, iar "anumite teste sugerează o ameliorare a vederii", indică studiul din The Lancet. În primul caz, ameliorarea s-a tradus prin faptul că pacientul este capabil să distingă mişcările degetelor, deşi înainte nu le putea detecta decît pe cele ale mîinii.
Pînă în prezent, celulele par să nu fie respinse de organism sau să determine efecte secundare, spun autorii studiului, care adaugă însă că mai sînt necesare teste şi cercetări pentru a stabili dacă metoda este una viabilă pe termen lung. Următoarea etapă constă în tratarea pacienţilor cu forme incipiente ale maladiilor menţionate mai sus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.