Internațional

Meteoritul descoperit în Maroc provine de pe Marte

Ziarul de Vrancea
19 ian 2012 1389 vizualizări
Doar 100 de meteoriţi de origine marţiană au fost descoperiţi pe Terra pînă în prezent

Un meteorit rar de şapte kilograme, a cărui prăbuşire în Maroc a fost observată în 2011, provine de pe planeta Marte, au confirmat experţii, care consideră că descoperirea este preţioasă atît pentru ştiinţă, cît şi pentru colecţionarii pasionaţi de aceste corpuri cereşti. Un grup de opt experţi de la Meteoritical Society a analizat timp de peste o lună fragmente din acest meteorit şi a concluzionat că acesta provine într-adevăr de pe Marte, a precizat Carl Agee, directorul Institute of Meteoritics din cadrul Universităţii din New Mexico. "Această descoperire are o importanţă uriaşă, prin prisma calităţii meteoritului", care nu a fost contaminat, întrucît nu a petrecut o perioadă îndelungată pe planeta noastră înainte de a fi descoperit, a explicat acelaşi specialist. Raritatea acestei roci marţiene, care a primit numele Tissint, constă în faptul că este doar a cincea a cărei prăbuşire pe Terra a fost observată de martori, a subliniat Carle Agee.
Meteoritul provine din resturile care au rezultat, în trecut, în urma impactului unui asteroid care s-a prăbuşit pe Marte. Aceste resturi pot să călătorească în spaţiu timp de milioane de ani înainte de a cădea pe Terra.
Potrivit raportului întocmit de Meteoritical Society, "pe 18 iulie 2011, în jurul orei locale 02.00, o sferă de foc a fost observată de mai multe persoane în Valea uedului Draa, la est de Tata, în Maroc". "Unul dintre martorii oculari, Aznid Lhou, a spus că acea sferă a fost mai întîi galbenă, apoi a devenit verde, luminînd toată regiunea şi spărgîndu-se, se pare, în două bucăţi". Aceiaşi martori au indicat, totodată, faptul că s-a produs un "dublu boom supersonic". Bucăţile de meteorit, ale căror greutăţi variază de la 1 gram la 987 de grame, au fost descoperite împrăştiate, la sfîrşitul anului 2011, de nomazi, care le-au vîndut apoi unor comercianţi. Aceştia le-au vîndut apoi unor colecţionari privaţi şi unor muzee din lumea întreagă, la preţuri care au variat între 500 de dolari şi 1.000 de dolari pentru fiecare gram. Valoarea acestui meteorit este astfel de 10 sau chiar 20 de ori mai mare faţă de cea a aurului. Un gram de aur se vinde cu aproximativ 56 de dolari.
Ultimul meteorit marţian prăbuşit pe Terra a fost observat în 1962, în Nigeria. În total, aproximativ 100 de meteoriţi de origine marţiană au fost descoperiţi pe Terra pînă în zilele noastre.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.