Internațional

Un european aruncă la gunoi 179 de kilograme de mîncare anual

Ziarul de Vrancea
19 ian 2012 591 vizualizări
PE a adoptat ieri o rezoluţie pentru luarea de măsuri pentru înjumătăţirea risipei de alimente pînă în 2025, avînd în vedere că anual, în gospodării, supermarketuri, restaurante şi de-a lungul reţelelor de la producător la consumator în UE sînt irosite pînă la 50 la sută din alimentele sănătoase.

"Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în UE sînt irosite pînă la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mîncarea de la asociaţii caritabile", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Deoarece alimentele sînt irosite în toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, deputaţii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor. Un studiu al CE avertizează că dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40 la sută pînă în 2020.
Risipa de alimente în UE în momentul de faţă este de 89 de milioane de kilograme pe an, adică 179 de kilograme pe cap de locuitor, iar previziunile pentru 2020, dacă nu se vor lua măsuri imediate, arată risipa va ajunge la 128 milioane de tone anual. Responsabilitate pentru risipa de alimente aparţine în primul rînd gospodăriilor (42 la sută) şi producătorilor (39 la sută).

Dubla etichetare

Pentru a combate risipa statele membre vor trebui să introducă cursuri în unităţile de învăţămînt, care să explice cum trebuie păstrate, gătite şi aruncate la gunoi alimentele şi, de asemenea, să facă schimb de experienţă în acest sens. De asemenea, pentru a promova ideea aplicării principiului durabilităţii în domeniul resurselor de hrană, deputaţii europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat "An european împotriva risipei alimentelor". Pentru evitarea situaţiilor în care cei care vînd alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescînd astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menţionarea pe ambalaj a datei pînă la care alimentul poate fi vîndut (data limită de vînzare) şi a datei pînă la care poate fi consumat (data limită de consum), potrivit rezoluţiei. Pentru a da posibilitatea consumatorilor să cumpere doar cantităţile de hrană de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gama variata de dimensiuni şi să fie astfel concepute încît să păstreze cît mai bine alimentele iar alimentele aproape de data expirării şi produsele alimentele deteriorate trebuie vîndute cu preţ redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiaşi, susţin deputaţii europeni.
Iniţiatorii rezoluţiei au mai prevăzut că regulile de licitaţie publică pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel încît să includă condiţia ca, ori de cîte ori este posibil, contractele să fie oferite firmelor care folosesc produse locale şi donează sau redistribuie, gratuit, mîncarea rămasă către cei nevoiaşi sau către băncile de alimente, în loc să o arunce pur şi simplu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.