Internațional

COLOANA de stiri internationale:Laureata premiului Nobel pentru literatură în anul 2009, Herta Müller,

Ziarul de Vrancea
16 ian 2012 644 vizualizări
solicită retragerea postumă a unei înalte distincţii germane - Ordinul de Merit al Republicii Federale Germane (Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland) - acordat în anii '70 dictatorilor comunişti Josip Broz Tito şi Nicolae Ceauşescu, se arată într-un interviu realizat de revista "Focus" cu scriitoarea germană, născută în România. Herta Müller susţine astfel solicitările familiilor mai multor victime ale unor atentate comise la ordinul celor doi dictatori comunişti.

Retragerea ordinului ar fi o revizuire corectă şi un semnal important privind modul în care vor fi acordate pe viitor înaltele distincţii ale statului german, a afirmat Herta Müller în interviu. Familiile victimelor regimurilor celor doi dictatori suferă şi astăzi din cauza crimelor comise la ordinele lui Tito şi Ceaşescu, ai căror ucigaşi plătiţi au ucis, potrivit autorităţilor germane însărcinate cu siguranţa, zeci de disidenţi în Republica Federală. Printre marile personalităţi care au fost distinse cu acest ordin se numără Lech Walesa, Vaclav Havel şi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Anchetă în Japonia după identificarea unui bloc construit cu beton radioactiv

Guvernul japonez a iniţiat, ieri, o anchetă în cazul unei clădiri construite cu beton radioactiv provenind de la o uzină din apropierea centralei nucleare de la Fukushima. Niveluri de radioactivitate care merg pînă la 1,24 microsieverţi pe oră au fost depistate la această clădire situată în oraşul Nihonmatsu, la 55 de kilometri de Fukushima. Conform presei nipone, 12 familii locuiesc în acest bloc de trei etaje, construit în iulie 2011 cu beton făcut cu pietriş scos în aprilie de la o carieră situată în apropierea centralei Fukushima Daiichi. Purtătorul de cuvînt al Guvernului nipon, Osamu Fujimura, a estimat că o persoană care locuieşte în această clădire se expune unui nivel de radiaţii de 10 milisieverţi pe an, adică jumătate din nivelul stabilit de autorităţi pentru decretarea evacuării. "Dorim să continuăm ancheta în cazul carierelor de nisip situate în zona interzisă şi să verificăm dacă se pot produce cazuri similare", a declarat Fujimura într-o conferinţă de presă.

Associated Press îşi deschide un nou birou în Coreea de Nord

Associated Press şi-a deschis ieri un nou birou la Phenian, devenind prima organizaţie de presă internaţională cu o prezenţă permanentă pentru transmiterea ştirilor scrise şi video din Coreea de Nord. Într-o ceremonie care a avut loc la mai puţin de o lună de la moartea liderului Kim Jong Il şi după aproape un an de negocieri, preşedintele şi directorul executiv AP, Tom Curley, împreună cu o delegaţie de redactori de top ai AP au inaugurat biroul, situat în sediul central al agenţiei oficiale de ştiri nord-coreene din centrul oraşului Phenian. Biroul extinde prezenţa Associated Press în Coreea de Nord, după ce AP şi-a deschis în 2006 un birou pentru video la Phenian pentru prima dată de către o organizaţie de ştiri internaţională. Înregistrări video exclusive realizate de angajaţii AP de la Phenian au fost folosite de către mass-media din întreaga lume după moartea lui Kim Jong Il. Associated Press (AP) este o companie americană şi una din cele mai mari agenţii de ştiri din lume. Compania a fost fondată în anul 1848, avînd astăzi 243 de birouri în 97 de ţări.

Cel puţin 18 morţi sub ruinele unei clădire s-a prăbuşit în Beirut

Cel puţin 18 persoane şi-au pierdut viaţa după ce o clădire rezidenţială s-a prăbuşit duminică seara în Beirut. Echipele de intervenţie îi căutau ieri pe cei despre care se crede că sînt prinşi sub ruine, au anunţat oficialii libanezi. Imobilul cu cinci etaje s-a prăbuşit în cartierul Ashrafiyeh. Printre victime se numără libanezi şi cetăţeni sudanezi. "Sperăm să descoperim oameni în viaţă. Sînt încă persoane dispărute", a afirmat ministrul libanez al Sănătăţii, Ali Hassan Khalil. Oficialul a spus că 12 persoane sînt rănite şi internate în spital.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.