Internațional

COLOANA de stiri internationale:Nicolas Sarkozy mai strînge cu o gaură curelele francezilor

Ziarul de Vrancea
15 ian 2012 788 vizualizări
La două zile după retrogradarea ratingului de ţară al Franţei şi cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, preşedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurări că actuala criză va putea fi depăşită, cu condiţia ca francezii să "aibă voinţa şi curajul să reformeze ţara", informează Agerpres

  Fără a răspunde direct atacurilor opoziţiei, care văd în politica lui Sarkozy cauza principală ce a făcut ca Franţa să-şi piardă ratingul AAA din partea agenţiei Standard&Poor's, preşedintele francez a făcut apel la continuarea reformelor. "Mă voi adresa francezilor la sfârşitul lunii şi le voi vorbi despre deciziile importante care trebuie luate fără a pierde timpul", a declarat Sarkozy. "Le voi spune că această criză poate fi surmontată, cu condiţia să dăm dovadă de voinţă colectivă şi de curaj în vederea reformării ţării noastre (...) Le voi spune că este vorba despre o încercare ce nu trebuie nici subestimată, nici dramatizată în exces", a subliniat Sarkozy.

Ameninţări din Iran după asasinarea unui om de ştiinţă

Un general iranian acuză Israelul şi Statele Unite de "terorism de stat", avertizînd cele două ţări cu "acţiuni punitive" la momentul "potrivit", după asasinarea unui om de ştiinţă iranian pe 11 ianuarie. "Iranul va trage la răspundere Statele Unite, Marea Britanie şi regimul sionist pentru acţiunile lor", ameninţă generalul Massoud Jazayeri, adjunctul şefului Statuilui Major al armatei iraniene. Generalul a explicat că asasinatul de miercuri nu va afecta în nici un fel programul nuclear iranian. Mostafa Ahmadi-Roshan, specialist în activităţi de îmbogăţire a uraniului, a fost ucis pe 11 ianuarie la Teheran, după ce un motociclist i-a ataşat un dispozitiv exploziv cu magnet de maşina cu care circula. Conform unor surse occidentale citate de revista Time, atacul prezintă elementele caracteristice unei operaţiuni puse la cale de Mossad şi executată, ca şi altele din ultimii doi ani, de iranieni recrutaţi de agenţia de spionaj israeliană. Ţintele vizate sînt oameni de ştiinţă implicaţi în controversatul program nuclear iranian, criticat dur de Israel şi de Occident.

Român electrocutat mortal în timp ce fura cabluri metalice, în Italia

Un român a murit electrocutat, într-un parc din oraşul italian Florenţa, în timp ce încerca să pătrundă în cabina unui distribuitor electric probabil pentru a fura cabluri metalice. Incidentul a avut loc la un distribuitor de electricitate din Parcul Cascine, în oraşul italian Florenţa. Potrivit anchetatorilor, românul în vârstă de 32 de ani a forţat uşa clădirii pentru a intra şi a fura cabluri metalice. Însă bărbatul a atins un cablu prin care trecea o sarcină electrică de 15.000 de volţi şi a murit pe loc. Autorităţile au fost alertate de un apropiat al românului.

 

Mesaje pe Facebook din lumea de dincolo

O nouă aplicaţie pe Facebook permite utilizatorilor să posteze un ultim mesaj, după moarte.

O nouă aplicaţie disponibilă pe platforma de socializare Facebook, denumită "If I Die" (În cazul în care mor), permite utilizatorilor să posteze pe profilurile lor un ultim mesaj chiar şi după moarte, informează dailymail.co.uk. Utilizatorii Facebook pot să posteze, după deces, un mesaj video sau un text, în care să răspundă la întrebarea "Ce laşi în urmă?", prin aplicaţia gratuită "If I Die".
Creatorii aplicaţiei, o companie israeliană, le sugerează utilizatorilor că pot împărtăşi astfel o poveste de viaţă sau chiar un secret. Postarea ar putea fi o surpriză pentru cei aproximativ 130 de prieteni pe care îi are în medie fiecare utilizator de Facebook.
Aplicaţia nu permite postarea automată a "ultimelor cuvinte" ale unei persoane decedate. Utilizatorul de Facebook trebuie să îşi aleagă trei prieteni care să fie înştiinţaţi de decesul său şi să autorizeze ultima sa postare. Aplicaţia are deja 5.000 de "Like-uri" pe Facebook.

Mai mulţi infractori au săpat un tunel de 30 de metri ca să spargă un bancomat

O grupare de hoţi a reuşit să spargă un bancomat din Marea Britanie săpînd, timp de şase luni, un tunel cu lungimea de peste 30 de metri, bine-consolidat şi iluminat. Construcţia tunelului a fost începută într-un canal, în spatele unui magazin. Hoţii au săpat un tunel de peste 30 de metri, cu diametrul de circa 1,3 metri, care trecea pe sub o parcare şi pe sub fundaţia unei clădiri, în Greater Manchester. Potrivit poliţiei, lucrările au durat cel puţin şase luni; la capătul tunelului, hoţii au trebuit să perforeze şi un perete de beton de circa 40 de centimetri, pentru a ajunge la bancomat. "De cînd lucrez eu, nu am mai văzut o astfel de spargere", a declarat detectivul Ian Shore. "Paguba nu a fost foarte mare; infractorii nu au reuşit să ia suma la care sperau", explică detectivul. În bancomat puteau fi pînă la 20.000 de lire sterline (25.000 de euro), dar în momentul spargerii erau doar circa 6.000 de lire (7.200 de euro).

 S-a sucit lumea: profesioniştii emigrează spre ţările emergente

Criza din zona euro a inversat fluxurile obişnuite ale migraţiei globale, arată o analiză a Wall Street Journal.

Consecinţele economice grave ale crizei din zona euro inversează vechile trenduri ale migraţiei globale a forţei de muncă, determinînd mulţi profesionişti europeni să se orienteze către fostele colonii din America Latină sau Africa, aflate în plin boom economic, potrivit unei analize WSJ.
"Criza de acasă este foarte departe. În Brazilia este creştere şi optimism, o atmosferă de bucurie care contrastează total cu ce se petrece în Europa", spune un arhitect spaniol care a emigrat în Brazilia împreună cu soţia, unde au găsit rapid de lucru după ce au rămas şomeri în Spania.
Brazilia construieşte febril stadioane, terminale aeroportuare şi hoteluri, în aşteptarea Cupei Mondiale la fotbal din 2014 şi Jocurilor Olimpice din 2016, pe care le va găzdui.
Zeci de mii de profesionişti europeni cu educaţie înaltă sînt goniţi de dificultăţile economice de pe continent, către America Latină, Africa, Asia, Australia, SUA şi Canada. Totodată, influxul de imigranţi din ţări sărace, a căror muncă pe bani puţini a ajutat economiile din zona euro să crească rapid în ultimii zece ani, a început să dispară. Sute de mii de imigranţi se întorc acasă, scrie WSJ.
Situaţia ridică problema costurilor pe termen lung ale crizei actuale din zona euro - dispariţia profesioniştilor talentaţi, care ar putea ajuta economiile aflate în dificultate să iasă din recesiune. "Are loc un exod de oameni foarte bine instruiţi, de care Europa va avea nevoie pentru a decola cînd se va îmbunătăţi situaţia", comentează Demetrios Papademetriou, analist specializat pe probleme de migraţie, preşedinte al Migration Policy Institute din Washington.

Portughezii se mută în Angola şi Brazilia, fostele lor colonii

Cele mai afectate ţări sînt Spania şi Portugalia, care pierd profesionişti în favoarea fostelor colonii din America Latină. Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Cipru au un raport subunitar între imigranţi şi emigranţi, iar oficialii de la Atena au remarcat cu îngrijorare apariţia unui trend similar în Grecia.
În timpul unui deceniu de prosperitate care a luat sfîrşit în 2008, Spania a absorbit un val uriaş de imigarnţi, la o rată de 500.000 pe an. Anul trecut, cu un şomaj de peste 20%, Spania a devenit "exportator" de muncitori pentru prima dată din 1990, potrivit institutului naţional de statistică de la Madrid. Dintre cei 37.000 de cetăţeni spanioli care au emigrat anul trecut, aproape 60% s-au îndreptat către ţări din afara UE.
Cel puţin 100.000 de portughezi, din populaţia totală de 11 milioane, s-au mutat în străinătate anul trecut. Angola a primit din 2003 peste 70.000 de portughezi, iar numărul de portughezi care au primit vize de muncă în Brazilia în 2010 şi primul semestru din 2011 a ajuns la 52.000.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.