Internațional

Teheranul acceptă un control privind programul său nuclear

Ziarul de Vrancea
13 ian 2012 669 vizualizări
o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în Iran la sfîrşitul acestei luni

Iranul a acceptat vizita pe teritoriul său a inspectorilor AIEA, care va avea loc probabil la sfîrşitul lui ianuarie, pentru a clarifica acuzaţiile privind o posibilă dimensiune militară a programului nuclear al Teheranului, au anunţat vineri diplomaţi. Această vizită va interveni pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Teheran şi puterile occidentale, după anunţul Iranului de la 9 ianuarie privind punerea în funcţiune a unei a doua instalaţii de îmbogăţire a uraniului şi misterioasa asasinare la Teheran a unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, la 11 ianuarie. Vizita, condusă de inspectorul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), belgianul Herman Nackaerts, va avea loc probabil la 28 ianuarie şi va dura pînă în prima săptămînă din februarie, dar data nu este încă definitivă, a precizat un diplomat occidental. Această vizită va interveni la două luni după un raport al AIEA care a alimentat suspiciunile privind dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran. Din delegaţie vor face parte, pe lîngă Nackaerts, numărul doi în ierarhia AIEA, argentinianul Rafael Grossi, şi directoarea pentru afaceri juridice a agenţiei, americanca Peri Lynne Johnson. "Scopul acestei misiuni este să obţină răspunsuri odată pentru totdeauna la toate întrebările ridicate de raportul AIEA din noiembrie", a declarat un diplomat occidental, sub acoperirea anonimatului. La rîndul său, AIEA a refuzat să facă vreun comentariu.

Iranul este suspectat de Occident că încearcă să obţină arma atomică, însă Teheranul dezminte aceste acuzaţii şi susţine că programul său nuclear are un scop exclusiv civil. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat deja patru seturi de sancţiuni împotriva Iranului. Într-un raport publicat la 8 noiembrie, pe care Teheranul l-a considerat "fără fundament", AIEA a afirmat că deţine informaţii "credibile" potrivit cărora Iranul a avut "activităţi vizînd să dezvolte un dispozitiv exploziv nuclear". De la publicarea raportului, statele occidentale au accentuat presiunea asupra Republicii islamice, Statele Unite şi Uniunea Europeană adoptînd noi sancţiuni împotriva industriei locale a petrolului şi Băncii centrale iraniene. În schimb, Rusia şi China continuă să se opună în Consiliul de Securitate al ONU adoptării unor sancţiuni suplimentare, privilegiind calea diplomatică.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
donna, acum 4480 zile, 3 ore, 59 minute, 6 secunde
Parerile Rusiei si ale Chinei sunt dintre cele mai juste.Problemele ,,sensibile" se rezolva pe cale diplomatica, nu pe cale militara sau presiuni nefondate.Presiunile pot veni din cate se vede si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.