Internațional

Un rechin fără pereche face pui de unul singur

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 4070 vizualizări
Rechinul, o femelă aflată într-un acvariu din emiratul Dubai, n-a fost în contact cu masculi şi a depus ouă al patrulea an consecutiv

În Dubai, un rechin-zebră femelă dintr-un acvariu din emirat a avut pui al patrulea an consecutiv, deşi n-a fost în contact cu nici un mascul. Este un caz de partenogeneză observat şi la alte animale şi care îi intrigă pe specialişti pentru că se repetă cu regularitate, relatează maxisciences.com, citat de Agerpres. Zebedee, un rechin femelă dintr-un acvariu din Dubai, a depus ouă din care au ieşit mici animale perfect sănătoase. Se întîmplă pentru al patrulea an consecutiv. N-ar fi nimic surprinzător, doar că rechinul n-a fost niciodată în contact cu vreun mascul, informează BBC. Acest caz ciudat îi intrigă pe cercetătorii din emirat, deşi ei cunosc fenomenul. Numit partenogeneză, acesta permite dezvoltarea unui embrion dintr-un ou nefecundat. Fenomenul a fost observat şi la alte animale, îndeosebi la şopîrle. Însă la peşti este extrem de rar. Un singur caz a fost semnalat la o grădină zoologică din Nebraska, cel al unui rechin-ciocan, în 2001.
Lucrul care-i intrigă şi mai tare pe cercetători este repetarea fenomenului la rechinul-zebră, care a dat naştere doar la femele, foarte apropiate genetic de mama lor, dar nu identice. Oamenii de ştiinţă văd în acest mod de reproducere o posibilă explicaţie a longevităţii rechinilor, care au apărut acum circa 400 de milioane de ani şi au supravieţuit atîtor faze de extincţie, precum cea care a dus la dispariţia dinozaurilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.