Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
8 ian 2012 1386 vizualizări
Testele sistematice pentru cancerul de prostată - utile doar pentru tineri?

Noi date care provin de la un amplu studiu american referitor la testele privind cancerul de prostată arată că efectuarea sistematică a acestor examene medicale la bărbaţii trecuţi de 50 sau de 60 de ani nu ajută la salvarea vieţii acestora, relatează Agerpres. Primele rezultate ale acestui studiu, realizat asupra a 76.000 de bărbaţi, au fost date publicităţii în 2009, însă datele publicate vineri se referă la o extindere cu 10 sau 13 ani a supravegherii majorităţii celor care au participat la studiu. Aceste date confirmă că pentru majoritatea bărbaţilor nu este cazul să-şi facă analize anuale pentru depistarea cancerului de prostată, a declarat Gerald Andriole, principal autor al studiului publicat în Journal of the National Cancer Institute. "Cea mai mare parte a cazurilor de cancer pe care le-am depistat evoluează lent şi este puţin probabil să fie letale", a adăugat acesta. "Cu aceste date noi (...) descoperim că doar bărbaţii cei mai tineri, cei a căror speranţă de viaţă este deci mai lungă, pot avea avantaje de pe urma acestor examene sistematice", a asigurat profesorul Andriole.

Ministrul moldovean al Culturii, surprins beat la volan

Ministrul moldovean al Culturii, Boris Focşa, a fost surprins la volan în stare de ebrietate, sîmbătă, în timpul unui control obişnuit al poliţiei. Ministrul a refuzat să efectueze testul de alcoolemie, declarînd că nu conducea automobilul, ci stătea pur şi simplu în el. Ulerior, el a acceptat să intre în cabinetul medical. Potrivit Codului Penal, refuzul şoferului de a efectua testul de alcoolemie se pedepseşte cu o amendă de pînă la 13.000 de lei moldoveneşti (870 de euro) şi cu suspendarea permisului de conducere pînă la cinci ani. Totodată, un şofer care a urcat beat la volan riscă o amendă de pînă la 10.000 de lei moldoveneşti (670 de euro) şi suspendarea permisului pe o perioadă de pînă la cinci ani.

Cursă prezidenţială strînsă în Franţa

Distanţa se reduce între Nicolas Sarkozy şi François Hollande în intenţiile de vot ale francezilor pentru alegerile prezidenţiale, François Hollande situîndu-se totuşi pe primul loc înaintea preşedintelui actual, cu trei luni şi jumătate înainte de scrutin, potrivit unui sondaj de opinie difuzat ieri. În primul tur, François Hollande s-ar clasa pe primul loc cu 28%, faţă de 26% cît ar întruni Sarkozy. Acesta obţine două procente în plus din intenţiile de vot în raport cu un precedent sondaj realizat în decembrie de acelaşi institut, Ifop. Adversarul său socialist progresează de asemenea, dar numai cu 0,5%. Preşedintele francez, cu 46% din intenţiile de vot, ar fi învins în al doilea tur de candidatul de stînga care ar obţine 54% din sufragii, potrivit acestui sondaj de opinie, primul din acest an, publicat de Journal du Dimanche, înainte cu trei luni şi jumătate de scrutinul din 22 aprilie şi 6 mai. François Hollande pierde 2% din intenţiile de vot în beneficiul lui Nicolas Sarkozy în raport cu ancheta precedentă din 13-15 decembrie. În ceea ce priveşte scorul altor candidaţi în primul tur, candidatul de extremă dreapta Marine Le Pen a ajuns la 19% şi centristul François Bayrou întruneşte 12%. Sondajul a fost realizat între 4 şi 6 ianuarie pe un eşantion de 1.163 persoane înscrise pe listele electorale reprezentativ pentru populaţia franceză de 18 ani şi peste această vîrstă.

La plimbare printr-o fabrică de armament din apropiere de Moscova

O tînără rusoaică, Lana Sator, a reuşit să se strecoare într-o fabrică de rachete din apropierea Moscovei, NPO Energomaş, fără să fie surprinsă de gardieni sau de vreun angajat şi a putut realiza mai multe fotografii pe care le-a postat pe blogul personal, relatează Daily Mail, în ediţia online. Tînăra şi prietenii ei au sărit gardul care înconjoară complexul, au urcat pe scările exterioare şi au reuşit să intre în fabrică printr-o serie de pasarele, tunele şi conducte. Fabrica NPO Energomaş construieşte motoare pentru navetele spaţiale Soiuz, Zenit 3SL, Angara şi Baikal. Guvernul rus a răspuns deja gestului tinerei, ameninţînd-o că situaţia ei "se va înrăutăţi" dacă va continua să posteze online fotografii de la fabrică. La rîndul ei, Sator a publicat scrisorile pe blogul personal, lana.sator.livejournal.com, pentru a putea fi citite de toată lumea.

Pasageri răniţi într-un avion surprins de turbulenţe

Şapte pasageri ai unui avion Qantas Airways au primit îngrijiri pentru tăieturi şi contuzii după ce avionul care zbura pe ruta Londra-Singapore a intrat într-o zonă cu turbulenţe majore, a anunţat un purtător de cuvînt al companiei aeriene. Este cel mai recent incident din dosarul companiei australiene cu noul Airbus A380. Un asemenea aparat a efectuat o aterizare de urgenţă la Singapore în 2010, după ce unul dintre motoarele sale s-a dezintegrat. Sophia Connolly, purtător de cuvînt al Qantas, a afirmat că avionul, care avea la bord 450 de pasageri, a trecut sîmbătă printr-o zonă cu turbulenţe în spaţiul aerian al Indiei. Şapte pasageri au suferit tăieturi şi contuzii minore, patru fiind trataţi la un spital din Singapore şi ceilalţi la un centru medical. Toţi au fost externaţi. Zborul a continuat la Sydney, ieri, cu 24 de ore întîrziere.

Domnia lui Kim Jong-Un începe cu o aniversare

Coreea de Nord l-a sărbătorit ieri pe noul lider nord-coreean Kim Jong-Un, difuzînd un documentar în cadrul eforturilor de a arăta că acesta are sprijinul puternicei armate nord-coreene. Documentarul difuzat de televiziunea de stat îl arată pe Kim Jong-Un la comanda unui tanc şi dînd ordine soldaţilor armatei aerului, celei terestre şi marinei. "Respectatul tovarăş Kim Jong-Un este perfect instruit asupra tuturor strategiilor militare şi (...) manifestă excelente calităţi de şef militar", se arată în comentariul difuzat pe fondul imaginilor cu soldaţi care îl salutau cu bucurie pe noul lider nord-corean. Kim Jong-Un i-a succedat tatălui său Kim Jong Il, care a decedat la 17 decembrie în urma unei crize cardiace, la vîrsta de 69 de ani. Kim Jong-Un este născut la 8 ianuarie, dar Phenianul nu a menţionat niciodată anul naşterii lui. Experţii care studiază această ţară apreciază că are vîrsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, relatează Agerpres.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.