Internațional

Un peşte de 565.000 de euro

Ziarul de Vrancea
5 ian 2012 2995 vizualizări
Preţul a fost plătit pentru un ton roşu de 269 kg, în urma unei licitaţii care are loc în mod tradiţional la Tokyo, la început de an

Un ton roşu a fost adjudecat ieri la preţul record de 565.000 euro în cadrul primei licitaţii a anului la piaţa de peşte Tsukiji din Tokyo, cea mai mare din lume. Specimenul în greutate de 269 kilograme, pescuit în largul prefecturii Aomori (nord), a fost cumpărat de proprietarul unui celebru lanţ de restaurante de sushi din Tokyo, Sushizanmai. La preţul de 56,49 milioane yeni (565.000 euro), este cel mai scump ton din istoria Japoniei, după recordul de 32,49 milioane yeni atins anul trecut pentru un monstru de 342 kilograme, a spus un responsabil al pieţei de peşte Tsukiji, citat de Agerpres.
"Doream să iau cel mai bun ton, astfel încît clienţii japonezi, şi nu străini, să poată profita de el", a declarat fericitul cîştigător, Kiyoshi Kimura.
În ianuarie 2011, cel mai scump ton fusese obţinut de proprietarul unui restaurant din Hong Kong asociat cu un restaurant japonez, un duo care dominase deja vînzările la licitaţie în 2009 şi 2010. La acest preţ, o porţie de file (ootoro) sub formă de sashimi (peşte crud) ori sushi ar trebui să coste circa 5.000 yeni (50 euro), dar patronul Sushizanmai a decis să o vîndă la preţul normal de 418 yeni (4 euro), potrivit presei nipone. "Carnea este de un roşu magnific iar calitatea fileului este excelentă", a comentat Kimura. "Este într-adevăr delicios".
Japonia consumă 80% din tonul roşu pescuit în lume, mai ales sub formă de sushi, dar acest ton de calitate superioară este tot mai apreciat în China, iar participarea chinezilor la licitaţii face să urce preţurile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
J, acum 4491 zile, 14 ore, 51 minute, 42 secunde
Eu, Kiyoshi, gusa larga, Am scos banii toti din banca, S-am luat peste protejat, Sa mancam la noi in sat, Chiar de-o fi iradiat. Da, se pierd multi bani la asta, Nu conteaza, asta-i viata, Bine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.