Internațional

Va fi 2012 cel mai cald din istorie?

Ziarul de Vrancea
5 ian 2012 2165 vizualizări
Meteorologii britanici se aşteaptă la temperaturi peste medie, estimînd totuşi că nu va depăşi "dogoarea" din 2010

Anul care tocmai a început ar putea fi unul din cei mai calzi din 1850 încoace, temperatura medie aşteptată pe plan global fiind cu aproape o jumătate de grad Celsius mai mare decît media de 14 grade din perioada 1961-1990, relatează Reuters, citată de Agerpres. "Este de aşteptat ca anul 2012 să fie cu 0,48 grade mai călduros faţă de media globală pe termen lung (1961-1990) de 14,0 grade Celsius", potrivit Oficiului naţional britanic pentru meteorologie. "În 2011, fenomenul La Nińa, care poate determina temporar o scădere globală a temperaturilor, a fost foarte puternic. La Nińa a revenit şi, chiar dacă nu e la fel de puternic ca anul trecut, ne aşteptăm să influenţeze temperaturile şi ca 2012 să fie ceva mai călduros decît anul 2011, dar nu la fel de cald ca 2010" - a precizat Adam Scaife, şeful departamentului de previziuni al agenţiei britanice.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei (OMM), anul 2010 a fost cel mai călduros de cînd există înregistrări de specialitate. Cei mai călduroşi 12 ani din analele OMM s-au înregistrat între 1998 şi 2011, aminteşte Reuters. Oficiul britanic al meteorologiei include între cei mai călduroşi 12 ani şi anul 1997. Într-un document prezentat la finele lui noiembrie 2011 la Conferinţa Internaţională pentru Schimbările Climatice de la Durban (Africa de Sud), OMM a indicat că temperatura medie globală înregistrată în deceniul 2002-2011 "este mai mare cu 0,46 grade Celsius faţă de media înregistrată în urma măsurătorilor efectuate pe termen lung" şi este cea mai ridicată temperatură din istorie.
Potrivit aceluiaşi document, după un an 2010 cu temperaturi record, anul 2011 a fost - cel puţin pînă la data prezentării raportului - "al zecelea an cel mai cald la scară globală" de cînd au început măsurătorile în anul 1850, dar şi cel mai cald dintre anii în care s-a înregistrat fenomenul ciclic La Nińa, care este însoţit de scăderea temperaturilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.