Internațional

Cum poate duce moartea unui tînăr moldovean la demilitarizarea Transnistriei

Ziarul de Vrancea
4 ian 2012 2537 vizualizări
Tînărul de 18 ani a fost împuşcat de un soldat rus pe un pod peste Nistru pentru că nu a oprit la control n reprezentanţii UE au anunţat că sînt pregătiţi să discute demilitarizarea zonei de securitate în urma incidentului

Dirk Schuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, şi-a exprimat regretul pentru moartea tînărului moldovean împuşcat de un militar rus în estul Republicii Moldova şi a reiterat disponibilitatea UE de a se implica în discuţii privind demilitarizarea zonei de securitate, relatează Info-Prim Neo în pagina online. "Aş vrea să-mi exprim profundul regret faţă de acest incident nefericit care a dus la moartea tragică a cetăţeanului Republicii Moldova Vadim Pisari", a declarat Schuebel pentru Info-Prim Neo. El şi-a exprimat speranţa că autorităţile ruse şi cele moldovene vor efectua o anchetă obiectivă şi imparţială pe tema acestui incident.
"Ne confirmăm disponibilitatea de a ne implica activ în discuţii privind demilitarizarea regiunii şi transformarea corespunzătoare a operaţiunii actuale de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune sub auspiciul OSCE în contextul reglementării conflictului transnistrean", a adăugat Dirk Schuebel.
Tînărul Vadim Pisari, în vîrstă de 18 ani, a fost împuşcat mortal duminică dimineaţă de către un militar rus din cadrul forţei de menţinere a păcii, pe podul de peste rîul Nistru. Potrivit versiunii oficiale, acesta a ignorat semnalele militarilor care ar fi încercat să îl oprească în timp ce se deplasa cu automobilul dinspre satul Pârâta către Vadul lui Vodă. Şeful postului a tras patru focuri de armă cu un Kalaşnikov, rănindu-l pe şofer în spate. După cîteva ore, tînărul a murit la spital.
În prezent, cazul este cercetat de Procuratura Generală, care refuză să precizeze dacă militarul este reţinut sau se află în libertate. Acesta este cercetat pentru vătămare corporală gravă, soldată cu decesul victimei, care în R.Moldova este pasibilă cu o pedeapsă cuprinsă între 8 şi 15 ani de închisoare.
Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că regretă incidentul produs duminică, dar, deşi spune că ancheta urmează să stabilească toate circumstanţele, le ia apărarea forţelor ruse de menţinere a păcii. Mai mult, Kuzmin a cerut presei să nu amplifice acest caz.

**************************
Ne cade în cap şi un satelit rusesc
n fragmente din sonda spaţială rusă Phobos-Grunt, care trebuia să se afle în drum spre Marte, sînt aşteptate să se prăbuşească pe Terra pe 15 ianuarie

Fragmente din sonda spaţială rusă Phobos-Grunt, care a eşuat în tentativa ei de a părăsi orbita terestră pentru a ajunge pe Marte, după lansarea de la începutul lunii noiembrie, ar putea să se prăbuşească pe Terra pe 15 ianuarie, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvînt al forţelor spaţiale ruse. "Potrivit datelor pe care le deţinem pînă acum, bucăţi din sonda Phobos-Grunt ar trebui să cadă pe 15 ianuarie", a declarat Alexei Zolotukhin. El a precizat însă faptul că "data finală ar putea să se modifice, în funcţie de anumiţi factori externi".
Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei şi de atunci pierde puţin cîte puţin din altitudine.
Phobos-Grunt, alcătuită din două module - din care unul era capabil să revină pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos. Scopul era să determine dacă Phobos este un asteroid rămas captiv pe orbita lui Marte sau dacă acest mic corp ceresc - cu un diametru de 18 kilometri - este un fragment desprins din planeta roşie.
Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei din ultimii 15 ani de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Eşecul acestei sonde a reprezentat în acelaşi timp eşecul primei misiuni a Chinei spre Marte, întrucît Phobos-Grunt ar fi trebuit să plaseze satelitul Yinghuo-1 pe orbita planetei roşii, cu scopul de a-i studia şi monitoriza suprafaţa şi cîmpul magnetic.
Potrivit lui Alexei Zolotukhin, între 20 şi 30 de fragmente se vor desprinde cînd sonda va reintra în atmosfera Terrei. Phobos-Grunt are o greutate de 13,5 tone şi se află în prezent pe orbită, la o altitudine ce variază în intervalul 184-224 kilometri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4488 zile, 17 ore, 1 minut, 24 secunde
Ce conteaza pentru un militar bolsevic,si implicit pentru autoritatile rusesti,moartea unui roman ?! Pentru ei cuvantul de ordine,duhnind a vodka impregnata si in pufoaica,este moartea.O sa vina citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.