Internațional

COLOANA de stiri internationale: Iranul lansează un "ultim avertisment" Statelor Unite

Ziarul de Vrancea
3 ian 2012 3122 vizualizări
şeful armatei iraniene i-a somat pe americani să elibereze zona maritimă în care Teheranul îşi desfăşoară manevrele militare, altfel "va trece la acţiune" n SUA au anunţat că nu vor ţine cont de ameninţări şi vor trimite în continuare nave de război în zonă

Iranul "va trece la acţiune" în cazul în care portavionul american identificat săptămîna trecută în zona strîmtorii Ormuz, unde marina iraniană efectuează manevre navale, va mai fi observat în regiune, a avertizat şeful Armatei iraniene, Ataollah Salehi, citat de agenţia oficială IRNA. "Iranul nu va repeta acest avertisment... Recomand duşmanului american să nu se întoarcă", a afirmat Ataollah Salehi. "Îi avertizez pe americani şi le recomand să nu se întoarcă, pentru că nu avem obiceiul să repetăm avertismentele", a încheiat Ataollah Salehi.
În ciuda ameninţărilor, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Apărare american a anunţat ieri că SUA vor trimite, în continuare, nave de război în zona Golfului.
Un avion iranian a "identificat" un portavion american în zona manevrelor navale efectuate de marină în regiunea extrem de sensibilă a strîmtorii Ormuz, a afirmat pe 29 decembrie un oficial militar.
Iranul, care a început pe 24 decembrie zece zile de manevre navale în regiunea strîmtorii Ormuz, în marea Oman şi în oceanul Indian şi a evocat posibilitatea de a închide strîmtoarea în cazul unor noi sancţiuni occidentale. Aceasta strîmtoare, pe unde trece între o treime şi 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabilă din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, şi a adîncimii sale, care nu trece de 60 de metri.
Reacţionînd la ameninţarea iraniană, Statele Unite, care menţin în zonă o puternică prezenţă militară, prin Flota a V-a, au avertizat că "nici o perturbare a traficului maritim în strîmtoarea Ormuz nu va fi tolerată". În afară de Iran, al doilea producător din OPEC, alte ţări din Golf, precum Arabia Saudită, Kuweit, Irak, Qatar şi Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin această strîmtoare.

Moscova: "Iranul nu are rachete cu rază lungă de acţiune"

Potrivit presei de la Teheran, Iranul ar fi "testat cu succes", luni, o rachetă de croazieră sol-mare. "Racheta sol-mare cu rază lungă de acţiune Ghader a fost testată cu succes pentru prima dată", a precizat luni agenţia IRNA.
Racheta Ghader are o rază de acţiune de 200 de kilometri. "Această rachetă construită de experţii iranieni a reuşit să-şi atingă ţinta şi a distrus-o", a declarat amiralul Mahmoud Moussavi, purtătorul de cuvînt al manevrelor navale organizate în regiunea strîmtorii Ormuz. Această demonstraţie de forţă intervine în momentul în care Statele Unite şi Occidentul sporesc presiunile asupra Iranului din cauza programului său nuclear controversat. Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării a declarat ieri că Iranul nu deţine rachete cu raza medie şi lungă de acţiune şi "nici nu este aproape de a le avea", în condiţiile în care iranienii nu au "tehnologie necesară pentru a fabrica astfel de rachete". Rusia este un aliat tradiţional al Iranului, Teheranul construindu-şi prima centrală nucleară cu ajutorul Moscovei, care i-a furnizat şi combustibilul necesar pentru că aceasta să fie funcţională. Ca şi Occidentul însă, Moscova şi-a exprimat în cîteva rînduri îngrijorarea în legătură cu programul nuclear iranian, despre care Teheranul susţine că ar fi "pur civil". Moscova nu a acuzat însă, pînă în acest moment, Teheranul că ar încerca să fabrice arme atomice.

Cele mai ridicole procese din 2011


Un condamnat din SUA a dat în judecată familia pe care o răpise, acuzînd-o că nu l-a ajutat să scape de poliţie, transmite LiveScience.com, care precizează că acesta este unul dintre cele mai ridicole procese din anul trecut.

Institute for Legal Reform (ILR), din cadrul Camerei de Comerţ de la Washington, a publicat lista "Top Ten Most Ridiculous Lawsuits of 2011", în care prezintă clasamentul celor "mai nebuneşti, frivole şi chiar ridicole" plîngeri penale din anul recent încheiat. "În timp ce aceste procese variază de la a fi scandaloase la a fi amuzante, litigiile juridice abuzive nu sînt deloc o chestiune comică", a declarat preşedintele ILR, Lisa Rickard. "Clasamentul anual realizat de ILR despre plîngerile penale ridicole ne ajută să ne reamintim că procesele abuzive afectează oameni şi afaceri adevărate, putînd avea consecinţe dăunătoare pentru vieţile oamenilor, pentru locurile de muncă şi chiar pentru creşterea noastră economică".
"Cele mai ridicole procese" au fost selectate dintre cele nominalizate de-a lungul anului de cititorii paginii electronice FacesOfLawsuitAbuse.org, scrie Hotnews citînd presa americană. Iată cîteva dintre cele mai absurde plîngeri penale din 2011 în SUA:
- un condamnat a dat în judecată cuplul pe care-l răpise, acuzîndu-l că nu l-a ajutat să scape de poliţie
- un bărbat a intrat în mod ilegal cu o armă într-un bar, a fost rănit într-un scandal desfăşurat în local, după care a dat în judecată barul pentru că nu l-a percheziţionat în momentul în care a intrat cu arma în sală
- nişte adolescenţi şi-au dat în judecată mama pentru că le-a trimis felicitări fără cadouri
- o clientă s-a certat cu proprietarii unui magazin din cauza unei rambursări în valoare de 80 de cenţi, după care i-a dat în judecată pentru cinci milioane de dolari
- un bărbat care a depus o plîngere pentru discriminare de vîrsta a dat în judecată magistratul care prezida cazul său, afirmînd că acesta este prea bătrîn
- o femeie a dat în judecată producătorii filmului "Drive", afirmînd că promovarea peliculei a indus-o în eroare şi că producţia nu conţine suficiente scene cu maşini

Cel mai înalt om din lume, iluzie optică sau trucaj?

Imaginea unui soldat gigant care ia parte la funeraliile fostului lider nord-coreean, Kim Jong Il, a făcut înconjurul lumii în ultimele zile. Printre zecile de mii de nord-coreeni care s-au adunat pentru a plînge moartea fostului lor lider, o prezenţă insolita a atras atenţia multora. Este vorba despre un soldat care stă aliniat pe ultimul rînd, alături de camarazii săi, în momentul în care trece cortegiul funerar. Pînă aici, nimic obisntuit. Numai că nord-coreeanul venit să fie prezent la funeraliile lui Kim Jong Il este cu două capete mai înalt decît oricare dintre ceilalţi soldaţi. După ce fotografia a fost făcută publică, s-a speculat mult asupra identităţii sale şi, mai ales, dacă este vorba despre o persoană adevărată sau este un trucaj. Unii cred că soldatul este Ri "Michael" Myung Hun, o vedetă a naţionalei de baschet a ţării, în timp ce alţii sînt convinşi că nu este vorba decît despre o "lucrătură" în Photoshop.

Peste 900 de poliţişti britanici au condamnări penale

Cel puţin 944 de ofiţeri şi poliţişti comunitari din Marea Britanie au la activ condamnări penale, conform unor date făcute publice de 33 din cele 43 de structuri din Anglia şi Ţara Galilor. Printre cei care au cazier judiciar se află şi ofiţeri superiori, precum doi detectivi şi un inspector-şef angajaţi ai Poliţiei Metropolitane. Mai multe structuri ale forţelor de poliţie nu au putut oferi informaţii asupra cazierelor unor angajaţi, ceea ce înseamnă că numărul celor condamnaţi ar putea fi mult mai mare.
Majoritatea condamnărilor sînt cauzate de încălcări ale regulilor de circulaţie precum viteză excesivă şi conducere sub influenţa băuturilor alcolice. Există însă şi cazul unui ofiţer din South Yorkshire care a fost condamnat pentru că a pescuit fără permis. Ghidul Ministerului de Interne al Marii Britanii cere ca ofiţerii poliţiei să aibă "integritate dovedită" pentru că s-ar putea afla în situaţia în care criminalii ar putea să se folosească de trecutul lor pentru a afla informaţii. În acest ghid se menţionează că poliţia ar trebui să respingă eventualii candidaţi care au săvîrşit infracţiuni grave, precum vătămări corporale, spargeri, conducere imprudentă, trafic de droguri, aceştia putînd fi angajaţi doar în "condiţii excepţionale".

Căciulile şi mănuşile, interzise la funerariile lui Kim Jong-il

Phenianul le-a ordonat nord-coreenilor să nu poarte nici căciulă, nici mănuşi la funeraliile liderului lor la 28 decembrie, în pofida temperaturilor foarte scăzute, pentru a avea acelaşi comportament ca moştenitorul dinastiei, a anunţat ieri un cotidian sud-coreean. Cu o zi înainte de funeraliile naţionale ale lui Kim Jong-il, autorităţile din capitală au avertizat populaţia că Kim Jong-un, fiul şi succesorul defunctului, "va escorta sicriul generalului cu mîinile goale şi capul descoperit", potrivit Daily NK. Civililor le-a fost interzis să poarte mănuşi, căciulă sau fular, inclusiv în caz de ninsoare, adaugă cotidianul. Redactat de refugiaţii nord-coreeni, Daily NK este în general bine informat în legătură cu situaţia din această ţară. Autorităţile au avertizat că "în spatele fiecărui rînd, se afla cineva care supraveghează". Temperaturile au coborît pînă la minus 9 grade la 28 decembrie, potrivit serviciului sud-coreean de meteorologie. Sute de mii de civili şi militari s-au aliniat de-a lungul bulevardelor Phenianului pentru a saluta cortegiul funerar timp de peste trei ore, pe ninsoare. Imaginile televizate au arătat că aproape nimeni nu purta căciulă sau mănuşi.

Bilanţul războiului din Irak: peste 162.000 de morţi

Aproximativ 162.000 de persoane, în mare parte civili, au avut o moarte violentă în Irak de la începutul ofensivei americane în martie 2003, dintre care peste 4.000 numai în anul 2011, a anunţat luni organizaţia neguvernamentală Iraq Body Count (IBC). Bilanţul pe 2003-2011 a fost stabilit prin compilarea statisticilor IBC, consacrate civililor, cu cele ale autorităţilor irakiene, pierderile militare americane oficiale şi date dezvăluite de site-ul Wikileaks (Iraq War Logs). Din totalul de 162.000 de morţi, "79 la sută sînt civili", subliniază raportul. Poliţiştii au plătit de asemenea un tribut greu războiului, cu 9.019 decese înregistrate. "Violenţa a atins punctul maxim la sfîrşitul lui 2006, dar a rămas la un nivel ridicat pînă în cel de-al doilea semestru al lui 2008", precizează IBC. Numai în anul 2011, 4.059 de civili au fost ucişi, mai mulţi decît în 2010 (3.976), conform acestui raport publicat la două săptămîni după sfîrşitul retragerii americane din Irak.
Acest număr este cu mult mai mic decît cel publicat duminică de autorităţile irakiene, care menţionau 2.645 de irakieni ucişi în 2011, dintre care 1.578 de civili, în scădere faţă de anii precedenţi.

Site-urile străine, interzise în Belarus

Peste trei zile, pe teritoriul Belarusului va deveni ilegală accesarea oricăror altor site-uri decît a celor locale. Noua lege impune restricţii în ceea ce priveşte vizitarea şi folosirea website-urilor străine de către cetăţenii bieloruşi şi rezidenţi. Pedepsele constau în amenzi de pînă la echivalentul a 125 de dolari, în condiţiile în care salariul minim în Belarus este de 110 dolari. Indiferent de ce fel de statut este vorba, juridic sau fizic, orice persoană înregistrată ca antreprenor în Belarus poate folosi doar domeniile Internet locale pentru serviciile lor online, chiar şi pentru mesajele email trimise. Autorităţile vamale, poliţia şi securitatea locală au autorizaţia de a verifica şi investiga abaterile, scrie playtech.ro. Analiştii sînt de părere că prima consecinţă va apărea în mişcările pe care site-urile străine le vor face vizavi de Belarus. Cum o tranzacţie cu Amazon, de exemplu, companie înregistrată în afară Belarusului, devine astfel ilegală în această ţară, Biroul Juridic Bielorus ar putea trimite companiei o sesizare, în urma căreia aceasta să închidă accesul vizitatorilor din Belarus, pentru a evita conflictele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
donna, acum 4494 zile, 19 ore, 12 minute, 7 secunde
In cele din urma, dupa lungi tergiversari Iranul va bloca golful Ormuz, este lesne de inteles.Pretul barilului de petrol va exploda international pe burse,iar pretul carburantilor petrolieri la pompe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.