Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
28 dec 2011 3146 vizualizări
Alegerea preşedintelui Republicii Moldova se complică din nou

Alegerile repetate pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova vor avea loc la 15 ianuarie, potrivit unei hotărîri aprobate ieri de Parlament. La 16 decembrie a avut loc o altă tentativă de alegere a preşedintelui, care a eşuat, singurul candidat Marian Lupu acumulînd doar 58 de voturi din 61 necesare. Marian Lupu, care anunţa anterior că va candida şi la alegerile repetate şi-a revizuit ieri dimineaţă decizia şi a îndemnat partidele parlamentare să dialogheze pentru identificarea unui candidat independent. Între timp, deputatul Mihai Godea a contestat la Curtea Constituţională validitatea alegerilor preşedintelui din 16 decembrie din cauză ca majoritatea deputaţilor au prezentat public buletinele de vot, înainte de a le depune în urnă. Dacă instanţa va considera că a fost încălcată procedura, aceasta va fi reluată de la zero. Republica Moldova nu are un preşedinte ales de mai bine de doi ani, aminteşte Agerpres. În această perioadă au avut loc şase încercări fără succes de a alege şeful statului, pentru care sînt necesare 3/5 din voturile celor 101 de deputaţi. Dacă nici la 15 ianuarie preşedintele nu va fi ales, şi actualul Parlament va fi dizolvat şi vor fi organizate din nou alegeri anticipate, care ar fi al patrulea scrutin parlament în mai puţin de trei ani.

Şi în 2012 românii vor putea sta în Japonia maxim 90 de zile fără viză

Guvernul japonez a decis că şi în anul 2012 cetăţenii români să poată intra în Japonia fără viză pentru călătorii de maximum 90 de zile. Astfel, cetăţenii români posesori de paşapoarte valide, emise de autorităţile române, care doresc să intre pe teritoriul Japoniei cu intenţia de a sta pe o perioadă ce nu depăşeşte 90 de zile consecutive, pot intra pe teritoriul Japoniei fără a avea nevoie de viză. Aceste condiţii nu se aplică si cetăţenilor români care doresc să intre pe teritoriul Japoniei cu intenţia de a căuta un loc de muncă sau de a exercita o profesie sau alte activităţi (inclusiv în domeniul artistic şi sportiv, contra unei remuneraţii). De asemenea, Ambasada Japoniei în România doreşte să precizeze că posesorii de paşapoarte temporare emise de autorităţile române nu fac obiectul acestei măsuri şi că este, în continuare, necesar ca aceştia să solicite viză înainte să călătorească în Japonia.

Ruşii susţin că obiectivul NATO în Libia a fost să-l ucidă pe Gaddafi

Obiectivul principal al NATO în operaţiunea desfăşurată în Libia era răsturnarea de la putere şi asasinarea liderului libian Muammar Gaddafi, a denunţat ieri primul Raport cu privire la drepturile omului în lume al Ministerului rus al Afacerilor Externe, notează Agerpres. "Aplicînd conceptul de securitate colectivă, NATO, în realitate, îşi propunea ca principal obiectiv răsturnarea şi asasinarea colonelului", semnalează documentul, care adaugă că unele informaţii arată că "ordinul de lichidare a lui Gaddafi a pornit de la armatele Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei". Raportul subliniază că Alianţa Nord-Atlantică a pus un accent deosebit pe provocarea nemulţumirii în rîndul populaţiei din teritoriile aflate sub controlul regimului lui Muammar Gaddafi.

Un tren de marfă a căzut într-un rîu cu tot cu podul pe care trecea

Un tren de marfă a căzut într-un rîu din Australia în momentul în care podul pe care îl traversa, slăbit de o viitură, s-a prăbuşit. Cei doi mecanici au rămas blocaţi în locomotivă, fiind salvaţi după cîteva ore şi transportaţi la spitalul din Katherine. Podul feroviar construit pe rîul Edith s-a prăbuşit, iar mai multe vagoane şi locomotiva au căzut în rîu. Autorităţile verifică dacă în apă s-au scurs substanţe chimice din vagoanele trenului de marfă. Nordul Australiei este afectat de inundaţii devastatoare provocate de precipitaţiile asociate ciclonului Grant.

Funeraliile lui Kim Jong-Il se vor încheia abia azi

Catafalcul cu trupul neînsufleţit al liderului nord-coreean Kim Jong-Il a fost purtat ieri pe bulevardele principale din Phenian, capitala Coreii de Nord, pentru ca toată lumea să-i poată aduce un omagiu. Se aşteaptă ca ceremonia funerară să dureze două zile, pînă azi. Liderul nord-coreean, care a decedat la 17 decembrie în urma unui atac de cord, îşi va odihni somnul de veci în mausoleul Kusmusan, alături de tatăl său, Kim Ir Sen, într-un sicriu de sticlă. Cortegiul funerar a parcurs în jur de 40 de km pe bulevardele centrale din Phenian, unde ieri a nins şi se înregistrează o temperatură sub trei grade Celsius. La revenirea la mausoleul Kusmusan, de unde pornise în cursul dimineţii, au fost trase salve de tun, în prezenţa a circa 100.000 militari reprezentînd toate genurile de arme


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.