Internațional

Tensiunile dintre Paris şi Ankara se acutizează

Ziarul de Vrancea
23 dec 2011 779 vizualizări
Ambasadorul Turciei la Paris, Tahsin Burcuoglu, a părăsit Franţa vineri dimineaţă, la o zi după ce Ankara a îngheţat cooperarea politică şi militară cu Parisul.

"Ambasadorul s-a întors pentru consultări. El şi familia sa au luat zborul de la 7.40 (8.40, ora României)" şi va fi în Turcia după-amiază, a declarat purtătorul de cuvînt al reprezentanţei diplomatice, Engin Solakoglu. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat joi suspendarea vizitelor bilaterale, rechemarea pentru consultări a ambasadorului Turciei în Franţa şi a adăugat că "exerciţiile militare comune cu Franţa şi toate activităţile militare cu această ţară au fost anulate" în semn de protest. De asemenea, Erdogan a acuzat vineri Franţa că a comis un "genocid" în Algeria, ca reacţie la adoptarea de către Adunarea Naţională franceză a unui proiect de lege care pedepseşte negarea genocidului armean. "Se estimează că 15 la sută din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi începînd din 1945. Este vorba despre un genocid", a declarat Erdogan, în cadrul unei conferinţe. În plus, premierul turc l-a acuzat pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, că foloseşte "ura faţă de musulmani şi turci" în scopuri electorale. "Preşedintele francez Sarkozy a început să caute cîştiguri electorale utilizeînd ura faţă de musulmani şi turci", a precizat Erdogan.
Deputaţii francezi au aprobat, joi, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală. Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro pentru orice acţiune de negare publică a genocidului recunoscut de lege. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor. Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie aprobat şi de Senat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.