Internațional

Masacrul femeilor

Ziarul de Vrancea
21 dec 2011 562 vizualizări
în Pakistan, sute de femei au fost ucise anul acesta pentru că au întinat reputaţia familiilor lor

Cel puţin 675 de femei sau fete pakistaneze au fost ucise în ultimele nouă luni pentru "crime de onoare", a anunţat o organizaţie locală pentru apărarea drepturilor omului. Acestă statistică ilustrează amploarea violenţelor aplicate femeilor, acuzate că au întinat reputaţia familiilor lor, într-o ţară musulmană conservatoare, unde femeia este considerată un cetăţean de mîna a doua şi unde legea nu pedepseşte violenţele casnice.
În pofida unor relative progrese în domeniul apărării drepturilor pakistanezelor, guvernul de la Islamabad trebuie să ia măsuri vizînd judecarea celor ce se fac vinovaţi de crimă împotriva femeii, asemenea dosare continuînd să fie clasate de către poliţie, care le consideră probleme private.
"În total 675 femei sau fete au fost ucise în Pakistan în numele onoarei de familie, în perioada ianuarie-septembrie", a declarat pentru AFP un reprezentant al Comisiei pakistaneze pentru drepturile omului (CPDO). Printre victime se află 71 de tinere sub 18 ani, a continuat sursa citată, precizînd că o statistică completă în acest domeniu va fi dată publicităţii în luna februarie a anului viitor.
CPDO a reţinut 791 de asemenea crime în 2010, iar tendinţa nu este descrescătoare în acest an, în Pakistan, conform aceleiaşi surse. Aproape 450 de femei au fost ucise în perioada respectivă pentru că au întreţinut "relaţii interzise" şi 129 pentru vina de a se fi căsătorit fără consimţămîntul familiei. Înainte să fie linşate, unele din aceste victime au fost violate, uneori de mai multe persoane. Cel puţin 19 femei au fost omorîte de către fiii lor, 49 de către taţi şi 159 de propriii lor soţi, precizează CPDO.
În opinia directorului filialei pakistaneze a organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), Ali Dayan Hasan, una din cauzele principale ale acestei situaţii este incapacitatea statului de a impune respectarea legii, permiţînd unor şefi de trib sau oficialităţi regionale să administreze astfel de dosare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.