Internațional

COLOANA de stiri internationale:Cehii l-au pierdut pe cel care i-a condus în "revoluţia de catifea"

Ziarul de Vrancea
18 dec 2011 729 vizualizări
Fostul preşedinte Vaclav Havel a murit ieri, la vîrsta de 75 de ani n cunoscut dizident anticomunist, el a fost închis cinci ani din cauza convingerilor sale n a deţinut preşedinţia Cehiei pînă în 2003, cînd s-a retras din viaţa publică

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat ieri dimineaţă, la vîrsta de 75 de ani, din cauza unor complicaţii după o lungă perioadă de boală, informează agenţiile internaţionale de presă, recepţionate de Agerpres. Potrivit purtătoarei sale de cuvînt, Sabina Tancevova, fostul preşedinte, care s-a retras de mai mult timp din viaţa publică, a murit în zorii zilei, în somn.
O pneumonie insuficient tratată în timpul detenţiei sale şi un cancer pulmonar s-au aflat la originea multiplelor probleme de sănătate ale lui Vaclav Havel, care şi-a petrecut cinci ani de zile în închisorile comuniste, înainte din 1989. Havel a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămînul drept. Pe lîngă o bronşită cronică, el a suferit şi de pe urma unor probleme cardiace şi tulburări intestinale.
În ultimele luni, Vaclav Havel şi-a petrecut mai tot timpul în casa sa de la ţară, situată la 150 km de capitala cehă, Praga, după ce a fost spitalizat în martie de pneumonie. Maladia a fost însoţită de diverse complicaţii, între care "pierderea echilibrului, scăderea memoriei şi slăbire", a explicat Vaclav Havel, într-un interviu.
Sîmbătă dimineaţa, Havel s-a întîlnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, înainte de a se retrage la reşedinţa sa de la ţară. Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989, Vaclav Havel a fost şef de stat al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe, între 1989-2003.

Un poet pentru drepturile omului

Hăituit de serviciile de securitate ale regimului comunist mai ales după 1965, Vaclav Havel i-a cucerit pe concetăţenii săi prin scris - poezii şi piese de teatru. Sfîrşitul istoricului an 1989 l-a găsit vorbind mulţimii din Piaţa Venceslas. La 29 decembrie 1989, a devenit preşedintele Cehoslovaciei. Un an mai tîrziu, la 5 iulie, Parlamentul, ales în mod democratic, l-a reales pe Vaclav Havel în funcţia de preşedinte, pentru un mandat de doi ani. În 1991, s-a numărat printre artizanii dizolvării Pactului de la Varşovia şi a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER).
La 27 februarie 1992, a semnat, împreună cu Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, Tratatul de prietenie cu Germania, iar la 1 aprilie acelaşi an, la Moscova, Tratatul de Cooperare cu Federaţia Rusă. După alegerile legislative, din iunie 1992, Vaclav Havel a demisionat, la 20 iulie, din funcţia de şef al statului.
La 26 ianuarie 1993, a devenit primul preşedinte al Republicii Cehe. A fost reales la 20 ianuarie 1998, pentru un mandat de cinci ani. Vaclav Havel a părăsit fotoliul prezidenţial în februarie 2003. În timpul primului său mandat, s-a produs despărţirea Cehiei de Slovacia. Este meritul preşedintelui Vaclav Havel că Cehia a fost invitată să adere la NATO, la 12 martie 1999, şi a fost admisă ca membru de drept la Summitul de la Praga (21-22 noiembrie 2002).
Anul 2003 înseamnă şi ieşirea sa de pe scena politică. Încă de la sfîrşitul Războiului Rece, Vaclav Havel a figurat constant pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace, dar nu l-a cîştigat niciodată, în pofida faptului că numele său este strîns legat de căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est. A continuat cercetările sale în drepturile omului. Memoriile sale, în care descrie experienţele din perioada exercitării funcţiei de preşedinte, au fost publicate în 2007.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.