Internațional

Turcia a pus taxă pe scutirea de serviciu militar obligatoriu

Ziarul de Vrancea
14 dec 2011 1281 vizualizări
Cei care au împlinit vîrsta de 30 de ani pot scăpa de armată contra 12.000 de euro n guvernul de la Ankara speră că va obţine astfel mai mult de un miliard de euro de la potenţialii recruţi

Preşedintele Turciei Abdullah Gül a semnat ieri la Ankara legea care permite evitarea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii în vîrstă de peste 30 de ani în schimbul achitării a 30.000 de lire (circa 12.100 de euro). În Turcia nu este recunoscută "obiecţia de conştiinţă", iar cei care refuză să presteze serviciul militar sînt pedepsiţi cu închisoarea, precizează Agerpres.
De noua lege, cu o valabilitate de numai şase luni, vor beneficia aproximativ 100.000 de bărbaţi, potrivit estimărilor, adică 20% dintre cei 460.000 de bărbaţi care au în prezent vîrsta cerută pentru serviciul militar, potrivit datelor Ministerului turc al Apărării. Cetăţenii turci rezidenţi în străinătate vor putea evita serviciul militar în schimbul plăţii a 10.000 de euro.
Presa turcă estimează că, prin această lege, statul ar putea încasa în următoarele luni circa 1,2 miliarde de euro. Legea a făcut obiectul unei mari polemici în cursul procedurii parlamentare, considerîndu-se că pune greutatea apărării naţionale pe umerii celor mai puţin avuţi.
În fiecare an, zeci de soldaţi turci mor în luptele împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, în afara legii), în sud-estul ţării. Marea majoritate a victimelor sînt tineri recruţi aflaţi în serviciul militar obligatoriu, care este de şase luni pentru cei cu studii universitare şi de 15 luni pentru toţi ceilalţi.
Această lege nu este prima de acest fel, deoarece în anii 1987, 1992 şi 1999 s-a făcut acelaşi lucru pentru a reduce surplusul de recruţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.