Internațional

COLOANA de stiri inteernationale:Smirnov a pierdut alegerile din Transnistria

Ziarul de Vrancea
14 dec 2011 1271 vizualizări
Fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a obţinut aproximativ 38,5% din voturi la alegerile prezidenţiale nerecunoscute de duminică, fiind urmat de actual şef al aşa-zisului legislativ, Anatoli Kaminski, considerat "candidatul Moscovei", cu 26,5% din sufragii, potrivit rezultatelor preliminare anunţate miercuri de Comisia Electorală Centrală din regiune

În aceste condiţii, actualul lider separatist Igor Smirnov a pierdut alegerile şi nu mai poate concura în turul doi de scrutin. Smirnov însă a cerut anularea rezultatelor alegerilor, invocînd încălcări ale procesului electoral în ziua alegerilor. Comisia Electorală trebuie să se pronunţe şi în privinţa acestei solicitări.

Bulgarii vor să interzică total fumatul în localuri

Guvernul bulgar a depus ieri un proiect de lege în vederea interzicerii totale a fumatului în spaţiile publice închise, inclusiv în cafenele, baruri şi restaurante, începînd de la 1 iunie 2012, a anunţat serviciul de presă al Executivului. Locuitorilor acestui mic stat din Balcani, clasaţi pe locul doi, după greci, între cei mai înrăiţi fumători din Uniunea Europeană (UE), le-a fost interzis, încă din 2005, să fumeze în clădirile guvernamentale, mijloacele de transport în comun, cinematografe, şcoli şi grădiniţe. Cafenelele, barurile şi restaurantele pot delimita zone pentru fumători şi nefumători, iar asemenea localuri cu suprafaţa mai mică de 100 de metri pătraţi au posibilitatea să opteze între a autoriza sau interzice fumatul. Noua lege va anula aceste excepţii. Proiectul urmează să fie supus aprobării Parlamentului, în contextul în care o primă încercare, în aprilie 2010, a eşuat. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, aproape trei milioane de persoane, adică 44 la sută dintre bulgari, sînt fumători.

Calendar de greve al angajaţilor metroului din Londra

Patru noi greve sînt programate la metroul din Londra, prima urmînd să aibă loc pe 26 decembrie, ziua când de obicei sînt lansate oferte promoţionale în magazinele din Marea Britanie. Sindicatul ASLEF a anunţat că membrii săi vor înceta lucrul 24 de ore pe 26 decembrie, 16 ianuarie, 3 şi 13 februarie, în lipsa unui acord privind plata orelor suplimentare. Mecanicii trenurilor de metrou au organizat o grevă şi pe 26 decembrie 2010, tot la apelul sindicatului ASLEF.

Peste o mie de poliţişti indonezieni sînt consumatori de droguri

Peste o mie de poliţişti indonezieni din Aceh (în vest), reprezentînd şase la sută din totalul forţelor de poliţie, au testat pozitiv pentru droguri ca haşiş, extasy şi metamfetamină. Totuşi, poliţiştii nu vor fi puşi sub acuzare, a declarat şeful poliţiei locale, Iskandar Hasan, deşi legea islamică adoptată în această regiune interzice consumul de droguri. La nivel naţional, traficul de droguri este reprimat cu severitate, adoptîndu-se pedeapsa cu moartea în multe cazuri. "Le vom acorda o lună să îşi schimbe obiceiurile. Dacă nu vor reuşi, îi vom concedia", a declarat Hasan. Dintre cei care au testat pozitiv, 189 de poliţişti au fost trimişi la dexintoxicare, a precizat acesta. Consumul de haşiş este frecvent în Aceh, provincie care a adoptat legea islamică (Sharia) după ce şi-au cîştigat independenţa în 2001. În restul Indoneziei, cea mai mare ţară musulmană, cu 240 de milioane de locuitori, se practică un islamism moderat. Provincia Aceh situată în nordul insulei indoneziene Sumatra (în vest) se transformă într-un centru al traficului de metamfetamină.

Şeful Apărării americane spune că SUA sînt pe cale să învingă rebelii în Afganistan

Statele Unite ale Americii sînt pe cale să cîştige "conflictul dur" din Afganistan, a afirmat ieri ministrul american al apărării Leon Panetta, aflat la o bază din estul Afganistanului. Panetta a sosit marţi la Kabul, în cadrul celei de-a doua vizite în Afganistan de la preluarea portofoliului Apărării în luna iulie a acestui an. "Ne îndreptăm în direcţia bună şi sîntem pe cale să cîştigăm acest conflict foarte dur", a declarat înaltul oficial american în faţa cadrelor de la baza avansată Sharana, din provincia afgană Paktika, situată la 56 de kilometri de frontiera pakistaneză. "Ne aflăm într-un punct în care facem progrese enorme. Mai există însă ameninţări, mai există provocări pe care va trebui să le înfruntăm? Evident", a adăugat el în faţa a 200 din cei 600 de militari staţionaţi în bază. "În cele din urmă, aici în Afganistan, vom reuşi să punem pe roate o ţară capabilă să se guverneze şi să se protejeze singură", a continuat el, promiţînd că SUA se vor asigura că nici talibanii şi nici al-Qaida "nu vor mai găsi vreodată un refugiu" în Afganistan.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4514 zile, 15 ore, 13 minute, 18 secunde
Inchipuiti-va ca asasinul asta ar fi imbracat cu celebra pufoaica ruseasca si ca v-ati trezi,noaptea,cu el la usa.Am retrai istoria bolsevismului leninist din 1918 cand, sub impulsul alcoolului, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.