Internațional

Ruşii au prins curaj

Ziarul de Vrancea
11 dec 2011 1577 vizualizări
Zeci de mii de manifestanţi au cerut în stradă organizarea de noi alegeri parlamentare

Anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 4 decembrie şi organizarea unui nou scrutin, eliberarea reprezentanţilor opoziţiei arestaţi la protestele de la începutul săptămînii şi demiterea preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, au fost cerinţele miilor de participanţi la manifestaţia ce a avut loc sîmbătă la Moscova. Protestatarii - al căror număr a fost estimat la 25.000 de poliţie şi 50.000 de opoziţie - au scandat "Rusia fără Putin", "Ruşine", "Unde este votul meu?", "Noi alegeri". Mulţi aveau panglici albe, solicitînd "un scrutin curat", şi flori, în semn că au venit la miting cu intenţii paşnice. Acţiunile de protest au debutat la Moscova şi Sankt-Petersburg lunea trecută, la o zi după alegerile parlamentare încheiate cu victoria formaţiunii lui Vladimir Putin, acuzată de opoziţie de fraudarea scrutinului.
Unul dintre liderii opoziţiei liberale, fostul ministru Boris Nemţov, a afirmat că manifestaţii împotriva fraudării alegerilor au avut loc "în 90 de oraşe din Rusia".
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a manifestat ieri dezacordul cu criticile formulate de opoziţie în cursul manifestaţiilor de o anvergură fără precedent în ultimul deceniu în Rusia. Ziarul oficial rus Rossiiskaia Gazeta a publicat sîmbătă rezultatul final al scrutinului din 4 decembrie, confirmînd victoria partidului de guvernămînt Rusia Unită, cu 49,32% din sufragii şi o majoritate absolută de 238 de mandate din totalul celor 450 din Duma de Stat.
Misiunea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a constatat că scrutinul a fost marcat de încălcări "frecvente" şi a sesizat umplerea urnelor cu buletine de vot.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.