Internațional

Dovezi "certe" despre prezenţa apei pe Marte

Ziarul de Vrancea
9 dec 2011 1443 vizualizări
Roverul Opportunity, lansat de NASA pentru a căuta eventuale urme lăsate de apă în trecutul lui Marte, a descoperit cele mai puternice dovezi care atestă prezenţa apei pe planeta roşie.

Opportunity şi "fratele lui geamăn", roverul Spirit, au ajuns pe suprafaţa planetei Marte în ianuarie 2004. De-a lungul anilor, cele două vehicule lansate de NASA, ajutate de cîteva sonde de pe orbita planetei roşii, au trimis pe Terra o serie de date care dovedesc faptul că Marte nu a fost întotdeauna o planetă la fel de uscată şi de rece cum este în zilele noastre. Cea mai puternică dovadă în acest sens, dezvăluită în această săptămînă cu ocazia conferinţei organizate de American Geophysical Union în oraşul San Francisco, este fotografia unui strat de ghips, care iese dintr-o rocă străveche, aflată în craterul Endeavour, ce are diametrul de peste 154 de kilometri. Ghipsul se formează de regulă atunci cînd apa curge peste roci. "Aceasta este singura dovadă certă pe care eu consider că am obţinut-o în întreaga noastră misiune", a declarat Steve Squyres, un savant de la Universitatea Cornell din Statele Unite. Atît condiţiile chimice, cît şi cele geologice "ţipă un singur cuvînt: apă!", a adăugat Squyres. Roverul Opportunity va analiza alte cîteva depozite din acel crater, despre care savanţii americani cred că sînt alcătuite tot din ghips, înainte de a cerceta alte minerale, care par a fi depozite de argilă formate tot în apă.
Apa este un element esenţial pentru apariţia şi dezvoltarea vieţii. Un nou rover construit de NASA, denumit Curiosity, se află în drum spre Marte, unde va analiza un alt sit, craterul Gale, şi va încerca să afle dacă în acea zonă a existat în trecut apă, dar şi alţi compuşi - inclusiv organici - necesari vieţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.