Internațional

Presiunea pe euro mai deschide o criză - cea de timp

Ziarul de Vrancea
8 dec 2011 1425 vizualizări
Azi ar urma să se decidă, pe lîngă măsurile de salvare a monedei unice, aplicarea prevederilor tratatelor UE în regim de austeritate.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat, ieri, că summitul Uniunii Europene care a început aseară la Bruxelles va fi cel al ultimei şanse pentru un acord asupra reformării guvernanţei economice a Uniunii. "Trebuie decis imediat. Cu cît vom întîrzia să luăm această decizie, cu atît va fi mai costisitoare, cu atît va fi mai puţin eficace (...) Dacă vineri nu vom avea un acord, nu vom avea o a doua şansă", a declarat Sarkozy, citat de AFP, la congresul Partidului Popular European (PPE) ce are loc la Marsilia, cu cîteva ore înainte de deschiderea summitul european considerat crucial pentru viitorul UE.
Nicolas Sarkozy a reamintit că Franţa şi Germania sînt favorabile unui acord care să includă toate cele 27 de state comunitare, dar a reiterat intenţia semnării, în caz de "blocaj" în interiorul Celor 27, a unui acord doar între cei 17 membri ai zonei euro - mai ales dacă ţări din afara Uniunii Monetare, precum Marea Britanie sau Suedia, nu vor să se asocieze. "Niciodată Europa nu a fost atît de necesară, niciodată nu s-a aflat totodată în pericol. Niciodată atîtea ţări nu au vrut să adere la Europa, niciodată riscul de explozie a Europei nu a fost atît de mare", a adăugat şeful statului francez, insistînd că "avem cîteva săptămîni pentru a decide, pentru că timpul lucrează împotriva noastră".
Franţa şi Germania urmează să propună la summitul de la Bruxelles un proiect comun de revizuire a tratatelor europene, în sensul întăririi considerabile a disciplinei bugetare impuse statelor membre. Astfel, UE nu are voie să acorde împrumuturi directe pentru a finanţa un deficit bugetar, tratatele prevăzînd că acesta trebuie echilibrat de statele membre. Dar ea a emis obligaţiuni cu scadenţă între 5 şi 15 ani pentru a finanţa ajutorul unor ţări membre aflate în dificultate (Ungaria, România, Grecia, Irlanda şi Portugalia).

Enervantele agenţii de rating

Sarkozy insistă asupra unui acord la summitul UE care se desfăşoară astăzi la Bruxelles şi avertizează asupra "riscului de explozie". Situaţia din Uniunea Europeană este "gravă", iar "euro ar putea exploda", a declarat ieri ministrul francez pentru afaceri europene Jean Leonetti.
Jean Leonetti a criticat de asemenea agenţiile de rating. "Ele mă irită puţin. Se bazau pe standarde economice şi financiare, iar în prezent au trecut la standarde politice. Nu este rolul agenţiilor de notare să facă politică, ci al populaţiei şi al reprezentanţilor populaţiei", a afirmat el.
După ce a pus luni sub supraveghere aproape toate statele din zona euro, agenţia americană Standard & Poor's a ameninţat miercuri că va retrograda ratingul băncilor europene şi al UE. În acest context tensionat, alimentat de diviziunile între statele membre şi UE şi atenţionările repetate ale agenţiilor de rating, şefii de stat şi de guvern din UE s-au reunit aseară la Bruxelles pentru un summit european.
Înainte, o bună parte dintre aceşti lideri, printre care Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, au avut discuţii la Marsilia (sud-estul Franţei), în cadrul unei reuniuni a liderilor dreptei europene.

NYT: Marea Britanie, marele perdant, orice s-ar întîmpla la Bruxelles

Marea Britanie are de pierdut dacă euro se prăbuşeşte, întrucît uniunea monetară este cel mai important partener scomercial al său, în timp ce dacă liderii euro reuşesc să adopte reguli care să crească unitatea celor 17 membri, britanicii vor fi şi mai marginalizaţi în deciziile luate pe Continent.
Mulţi europeni au fost iritaţi de satisfacţia tăcută a conservatorilor britanici privind decizia de a nu adera la eruo, mai ales cînd i se alătură panica privind incapacitatea britanicilor de a avea un impact semnificativ asupra celei mai mari crize din Europa după Războiul Rece, scrie cotidianul New York Times (NYT).
"Germania este liderul de necontestat al Europei. Franţa este cert subordonată Germaniei, iar Marea Britanie nu-mi amintesc să fi avut vreodată mai puţină influenţă", a declarat Charles Grant, director la Centrul pentru Reformă Europeană din Marea Britanie.
Cea mai mare temere este legată de situaţia sectorului financiar britanic, un motor vital într-o perioadă de încetinire a creşterii economice şi reducere puternică a cheltuielilor guvernamentale. Sectorul fianciar este considerat vulnerabil la reglementările europene, care pot diminua competitivitatea britanică pe pieţele internaţiona


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.