Internațional

Ce îi mai lipseşte crizei: un nume

Ziarul de Vrancea
6 dec 2011 441 vizualizări
În timp ce crizele financiare din trecut au avut denumiri grozave, precum Mania Lalelelor, Marea Depresiune sau Lunea Neagră, în prezent lumea se află într-o perioadă de tulburări financiare al cărei nume se tot schimbă odată cu agravarea acestora.

"Fără îndoială, crizele financiare din trecut au avut nişte nume grozave. Imperiul Roman în declin a avut perioda Anarhia Militară, un nume fabulos, însă şi istoria recentă este plină de alte încercări bune. Investitorii din vechime s-au confruntat cu Mania Lalelelor sau Bula Mării de Sud. Mai tîrziu au venit Marea Depresiune, Lunea Neagră, Miercurea Neagră, Prăbuşirea Dotcom şi aşa mai departe", scrie jurnalistul David Cottle, pe blogul Wall Street Journal (WSJ).
În prezent lumea este blocată la Criza Financiară Globală. Nu este nimic în neregulă cu această denumire. Este foarte corectă, dar cam plictisitoare. Bineînţeles, nefericiţii cititori şi jurnalişti trebuie să-i spună într-un fel acestei crize, dar numele actual nu prea se rostogoleşte bine pe limbă.
"Problema cu actualul coşmar financiar, din punct de vedere al numelui, este că nu ne-am trezit încă. Nu s-a terminat, iar efectele oribile ale crizei încă se întind. Nici nu apucăm să o oprim şi să-i spunem într-un fel, că se transformă în altceva. Altceva mult mai rău. Totul a început ca un mic cutremur rău-prevestitor pe piaţa ipotecară din SUA. Ameninţător, dar cu siguranţă doar o mică dificultate locală. La momentul respectiv era Criza Creditelor Subprime, care a devenit ulterior Criza Bancară, apoi Criza Creditelor, Criza Datoriilor Suverane, Criza Zonei Euro şi am ajuns în prezent la Criza Financiară Globală", potrivit articolului postat pe blogul WSJ.

Cum au fost celelalte

Mania Lalelelor se referă la o perioadă din secolul al XVII-lea, cînd bulbii unor soiuri de lalele au ajuns la preţuri astronomice, de pînă la 4.200 de florini, în timp ce un meşteşugar calificat cîştiga într-un an circa 300 de florini.
Bula Mării de Sud aparţine secolului al XVIII-lea, cînd speculaţiile cu acţiuni ale Companiei Mării Sudului, din Marea Britanie, care primise monopol pentru comerţul cu coloniile spaniole din America de Sud în schimbul asumării unor datorii ale Marii Britanii, au ruinat financiar mulţi investitori. Compania a fost restructurată şi a continuat să funcţioneze.
Marea Depresiune a afectat puternic economia la nivel global în deceniul de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Lunea Neagră se referă la 19 octombrie 1987, cînd bursele s-au prăbuşit în Asia, Europa şi Statele Unite.
Miercurea Neagră este denumirea pentru data de 16 septembrie 1992, cînd guvernul britanic a fost nevoit să retragă lira sterlină din Mecanismul Ratelor de Schimb, după ce nu au reuşit să menţină cursul peste nivelul stabilit pentru aderarea la euro, ca urmare atacurilor masive ale speculatorilor, între care şi miliardarul american George Soros.
Prăbuşirea Dotcom marchează declinul puternic al burselor după bula internetului din perioda 1995-2000, cînd pieţele de capital din ţările dezvoltate au crescut puternic, susţinute de companiile din IT şi sectoarele conexe.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.