Internațional

Merkel şi Sarkozy repornesc bursele

Ziarul de Vrancea
5 dec 2011 1640 vizualizări
Acţiunile au crescut, iar euro s-a apreciat după acordul anunţat de cei doi lideri europeni n potrivit înţelegerii, orice stat membru al comunităţii monedei unice al cărui deficit "scapă" peste 3% este imediat sancţionat

Acţiunile europene au crescut, iar euro s-a apreciat în raport cu dolarul, după ce cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au anunţat că au ajuns la un acord asupra unui plan pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro. Schimbarea tratatului Uniunii Europene ar putea avea loc doar pentru cele 17 ţări din zona euro, dacă va fi necesar, deşi este de preferat un tratat pentru toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy după întîlnirea cu cancelarul german Angela Merkel.
Acordul franco-german, în care cele două state cer introducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor din Uniunea Europeană al căror deficit bugetar depăşeşte nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislaţia comunitară, va fi trimis mîine preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
"Preferinţa noastră este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel încît nimeni să nu se simtă exclus, dar sîntem pregătiţi să mergem înainte cu un tratat pentru 17 ţări, la care ceilalţi să fie liberi să se alăture", a afirmat Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu Merkel, relatează Financial Times.
Imediat după declaraţiile celor doi lideri europeni, indicele FTSEurofirst 300, care include marile companii europene listate, se afla în urcare cu 1% la 14:43 GMT, după ce a înregistrat un avans maxim de 1,2%. Indicatorul STOXX Europe 600 pentru sectorul bancar se afla în creştere cu 3,1%. Pe bursa din Statele Unite, indicii Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Compozit au crescut cu 1-1,3% la scurt timp de la deschiderea şedinţei de ieri. Chiar şi randamentul obligaţiunilor Italiei pe zece ani a coborît cu 0,63 puncte procentuale, la 6,05%.
Euro a atins maximul şedinţei în raport cu dolarul, în urcare cu 0,5% faţă de şedinţa precedentă, ca urmare a informaţiilor că Franţa şi Germania s-au înţeles asupra unor revizuiri la tratatul UE, referitoare la deficitele bugetare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4496 zile, 8 ore, 32 minute, 9 secunde
Femeia barbat a Germaniei si balaoachesul ungur al Frantei sfideaza intreaga Europa.Pare a fi un cuplu Hitler-Musolini.Ei se cred cei mai destepti si invart continentul pe degete.Ma ingrijoreaza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.