Internațional

În ce mai crede Moscova

Ziarul de Vrancea
2 dec 2011 700 vizualizări
Partidul lui Vladimir Putin este favoritul alegerilor legislative de duminică din Rusia, ţară în care domină o scenă politică închisă de un deceniu n scrutinul ar putea însă arăta primele semne de erodare a puterii deţinute de fostul agent KGB.

Aproximativ 110 milioane de alegători sînt chemaţi duminică să aleagă cei 450 de deputaţi din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară). În cadrul actualei Camere, aleasă în 2007, Partidul Rusia Unită, din care fac parte numeroşi "aparatcik", oficiali locali sau federali şi reprezentanţi ai mediilor de afaceri apropiate puterii, a obţinut 315 mandate de deputat, reprezentînd o majoritate constituţională de două treimi. Cu ajutorul unui sistem electoral pe măsură, un scrutin proporţional pe liste şi un prag electoral de şapte la sută - care blochează intrarea în Duma de Stat a outsiderilor, şi beneficiind totodată de avantajele poziţiei dominante în administraţie şi presă, partidul Rusia Unită este sigur că va cîştiga alegerile.
Partidul liberal de opoziţie Iabloko, creditat cu patru la sută din voturi, are puţine şanse să intre în Duma de Stat. Partidul liberal de opoziţie Parnass, îndepărtat din alegeri, a lansat un apel, la fel ca opoziţia radicală, la boicotarea alegerilor sau la vot nul prin însemnarea buletinului de vot în semn de protest. În schimb, sondajele de opinie recente au relevat menţinerea popularităţii preşedintelui Dmitri Medvedev şi a puternicului său premier, dar şi unele semne de oboseală ale sistemului creat după sosirea la putere, în 2000, a lui Vladimir Putin. Un incident inedit, în care Putin a fost huiduit şi fluierat într-o arenă sportivă din Moscova, la 20 noiembrie, de către spectatori aparent ostili, a fost interpretată de unii experţi ca reprezentînd un curent în societatea rusă. "Dispoziţia s-a schimbat, Putin şi Rusia Unită nu mai sînt foarte respectaţi", afirmă politologul independent Dmitri Oreşkin.

Peste 30.000 de tineri pregătiţi să "păzească" scrutinul

O "simplă" majoritate absolută a Rusiei Unite nu va reprezenta un "handicap" în sine pentru putere, relevă analiştii, cît timp absenţa unei opoziţii reale şi rolul în principal figurativ al altor formaţiuni parlamentare au transformat Duma de Stat într-o Cameră de "înregistrare". Partidul Comunist, care în prezent deţine 57 de mandate, este o formaţiune cu un electoral îmbătrînit, iar Partidul Liberal-Democrat (naţionalist, care deţine 40 de mandate) şi Rusia Dreaptă (de centru-stînga, cu 38 de mandate) sînt, în general, considerate ca susţinătoare, mai mult sau mai puţin, ale puterii. Însă un scor electoral inferior ar fi stînjenitor pentru putere, cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale prin care Putin, cel mai puternic om din ţară a prevăzut să revină la Kremlin. Conducerea ţării şi-a pus, în acest sens, întreaga greutate în balanţă, comentează AFP. Vladimir Putin, care este preşedintele formaţiunii, a creat un "Front Popular" destinat mobilizării întregii ţări, prin intermediul unor "colective de muncitori", asociaţii şi comitete de întreprindere, în jurul partidului aflat la putere. Cu scopul de a împiedica orice eventual miting contestatar, mişcarea de tineret pro-Kremlin Naşi (Ai Noştri) a anunţat că va mobiliza la Moscova, în ziua scrutinului, aproximativ 30.000 de tineri.

Internetul, ultima frontieră

Internetul a devenit principalul spaţiu de manifestare a libertăţii de exprimare în Rusia, ţară în care site-urile şi blogurile critică dur puterea înaintea alegerilor legislative, principalele televiziuni aflîndu-se sub control, iar cele cîteva ziare independente fiind limitate, relatează AFP. Internetul rus reflectă opinii foarte îndepărtate de tonul presei oficiale, care merg de la mesaje ironice la adresa preşedintelui Dmitri Medvedev şi pînă la noi critici formulate împotriva lui Aleksei Navalni, un blogger care militează împotriva corupţiei. Site-uri ca gazeta.ru, un cotidian online care face parte din ziarul Kommersant, reprezintă aproape singurul mijloc, pînă în cele mai izolate regiuni, de a obţine informaţii independente. La 20 noiembrie, a fost postată pe Internet o înregistrare video realizată de un amator care-l surprinde pe premierul Vladimir Putin fluierat şi huiduit de spectatori aparent ostili, într-o arenă sportivă. Acest incident, stînjenitor pentru cel mai puternic om din ţară, a fost difuzat în direct, dar posturile de televiziune au cenzurat fluierăturile la redifuzare, în jurnalele de ştiri. În octombrie, clipul unui cîntec intitulat "Azilul nostru de nebuni îl votează pe Putin" a înregistrat un record de accesări, fiind vizionat de sute de mii de persoane.
Cazul cel mai semnificativ este al lui Aleksei Navalni, un carismatic blogger militant împotriva corupţiei, care a calificat partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, drept un "partid de escroci şi hoţi", o formulă preluată în întreaga ţară.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.