Internațional

Chinezii sar în apărarea Iranului şi vorbesc despre Al Treilea Război Mondial

Ziarul de Vrancea
2 dec 2011 1151 vizualizări
"Vom apăra Iranul chiar dacă asta înseamnă începerea celui de-Al Treilea Război Mondial", ameninţă un general chinez n şi Rusia s-a poziţionat de partea Teheranului

Un general din armata chineză, profesor la Universitatea Naţională de Apărare, a declarat că ţara să nu va ezita să apere Iranul, chiar dacă acest lucru ar însemna declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial, potrivit postului chinez NTDTV, citat de presă internaţională. China şi-a reafirmat vehement sprijinul pentru Iran în ultimele săptămîni, mai ales joi, 1 decembrie, cînd a refuzat că critice Iranul pentru atacurile asupra ambasadei britanice din Teheran lansate de studenţi iranieni la începutul săptămînii. China este un aliat important al Iranului, de la care cumpără petrol. Schimburile comerciale bilaterale ajung la peste 30 miliarde de dolari în fiecare an.
Atît China cît şi Rusia au afirmat clar că îşi vor exercita dreptul de veto faţă de o acţiune militară a ONU împotriva Iranului, în urma afirmaţiilor că Iranul este pe punctul de a dezvolta bombă nucleară. Între timp, Statele Unite trimit nave de război în zonă, îngrijorate de planul iranian de îmbogăţire a uraniului, scrie Hotnews.
Ultimele săptămîni au fost martorele creşterii tensiunilor dintre Iran şi duşmanii săi, Israelul şi statele occidentale, care acuza guvernul de la Teheran că urmăreşte să creeze bombă nucleară. Iranul susţine însă că programul său atomic are doar o componentă civilă. SUA şi Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene împotriva centrelor de producţie nucleară din Iran. Potrivit unor surse citate de presa britanică, primele atacuri ar putea avea loc la sfîrşitul acestui an sau la începutul lui 2012.

Presa străină, cenzurată la Teheran

Guvernul iranian a interzis joi presei străine să relateze despre orice nouă manifestaţie în faţa sediilor diplomatice britanice din Teheran, în urma ocupării lor, săptămîna aceasta, de către manifestanţi. "Informăm toţi reprezentanţii presi străine că acoperirea manifestaţiilor, în special în faţa ambasadei britanice şi sediului din Golhak (fostă reşedinţă britanică) nu este permisă decît în caz de autorizare", a anunţat Ministerul Cluturii şi Orientării Islamice într-un mesaj primit de AFP. Este pentru prima dată cînd presei străine i se interzice să relateze despre mitinguri de susţinere a regimului.
Presa străină este supusă la numeroase restricţii, de la alegerile prezidenţiale contestate din 2009, care au antrenat violenţe. Această interdicţie survine la două zile după ce Cancelaria ambasadei britanice, situată în centrul capitalei iraniene, a fost atacată şi devastată de manifestanţi prezentaţi oficial ca "studenţi basidj" (militanţi islamişti). Sediul din Golhak, cu statut diplomatic, a fost, de asemenea, ocupat. În urma acestor atacuri, care au provocat un val de proteste internaţionale, Marea Britanie şi-a închis ambasada din Teheran şi a dispus închiderea ambasadei iraniene din Londra.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.