Internațional

COLOANA:FMI pregăteşte un împrumut record de 600 miliarde euro pentru Italia

Ziarul de Vrancea
27 nov 2011 526 vizualizări
Fondul Monetar Internaţional (FMI) pregăteşte un împrumut record de pînă la 600 miliarde euro pentru Italia, reprezentînd aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, banii urmînd să fie puşi la dispoziţia guvernului dacă problemele ţării se vor agrava.

Premierul Mario Monti ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, scrie cotidianul italian La Stampa, fără a preciza sursa informaţiilor. Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculaţiilor cu obligaţiuni italiene, notează La Stampa. Statul italian ar plăti o dobîndă de 4-5% pentru împrumut, potrivit ziarului. Suma pusă la dispoziţia Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, scrie La Stampa. Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franţei şi aproximativ jumătate din cel al Spaniei. Suma este similară cu PIB-ul Olandei. Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro. Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiţionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro.

Vladimir Putin se teme că puterile străine încearcă să influenţeze alegerile din Rusia

Premierul rus Vladimir Putin a declarat ieri, la congresul partidului său Rusia Unită, că acceptă "cu recunoştinţă" să candideze la preşedinţia ţării în cadrul scrutinului din martie 2012. "Îi sînt recunoscător lui Dmitri Anatolevici Medvedev, congresului Rusiei Unite, că m-a desemnat şi mi-a cerut să candidez la postul de preşedinte al Rusiei. Bineînţeles că accept cu recunoştinţă această propunere. Mulţumesc", a spus Vladimir Putin.
Congresul formaţiunii are loc cu o săptămînă înainte de alegerile pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. În deschiderea reuniunii, mai mulţi reprezentanţi ai partidului au elogiat personalitatea lui Putin şi l-au "rugat" să accepte să candideze la prezidenţialele de la anul viitor. La precedentul congres al formaţiunii, din 24 septembrie, actualul preşedinte Dmitri Medvedev a anunţat că renunţă să candideze pentru un al doilea mandat şi a făcut cunoscut că Putin este candidat la prezidenţialele din martie.
În discursul său la congresul partidului Rusia Unită, actualul prim-ministru rus a afirmat că unele puteri străine încearcă să influenţeze alegerile parlamentare programate pentru 4 decembrie şi cele prezidenţiale din primăvară.

Egiptul, la un pas de haos. Puterea militară avertizează că nu va tolera nici o presiune

Liderul puterii militare din Egipt a avertizat că armata, contestată de manifestanţi care cer un transfer rapid al puterii către civili, nu va tolera nici o presiune. Mareşalul Hussein Tantawi a mai afirmat că le-a cerut lui Mohamed ElBaradei şi Amr Moussa, două personalităţi influente pe scena politică, să îl susţină pe premierul desemnat Kamal el-Ganzuri, lăsînd să se înţeleagă că nu va renunţa la acesta, a cărui nominalizare vineri a fost contestată de manifestanţi. "Ne confruntăm cu provocări enorme cărora le vom face faţă şi nu vom permite nici unei persoane sau vreunui partid să exercite presiuni asupra forţelor armate", a declarat ieri mareşalul. "Provocările cu care se confruntă Egiptul sînt enorme, dar mulţi dintre manifestanţii din Tahrir nu ştiu. Elemente străine încearcă să aducă atingere securităţii patriei cu ajutorul unor elemente din interior care vor fi în curînd deconspirate", a adăugat el.

Pakistanul îşi reconsideră acordurile pe care le are cu Washingtonul şi NATO

Pakistanul a anunţat sîmbătă că va reconsidera toate acordurile pe care le are cu Washingtonul şi NATO, în special în domeniile diplomatic, militar şi al informaţiilor, în urma celei mai grave erori a occidentalilor în Pakistan din zece ani, care a provocat moartea a 24 de militari. La finalul unei reuniuni extraordinare a principalilor săi oficiali, Guvernul pakistanez a ordonat americanilor să se retragă în 15 zile de la baza aeriană Shamsi, situată în sud-vestul Pakistanului, şi a închis toate căile de aprovizionare a trupelor NATO din Afganistan prin tranzitarea teritoriului său. Miniştrii şi comandanţii cei mai importanţi ai armatei au participat la reuniunea de sîmbătă a Comitetului de apărare al Guvernului (DCC), sub preşedinţia premierului Yousuf Raza Gilani, a precizat Biroul acestuia. "DCC a decis să închidă imediat căile de aprovizionare logistică a NATO/ISAF (Forţa NATO în Afganistan). DCC a decis de asemenea să ceară Statelor Unite să părăsească în 15 zile baza aeriană Shamsi", potrivit aceleiaşi surse.

Iranul şi Marea Britanie îşi subţiază relaţiile

Parlamentul iranian a votat ieri o lege care reduce relaţiile diplomatice şi economice cu Marea Britanie, în urma sancţiunilor adoptate de Londra împotriva Teheranului săptămîna trecută. Dintre cei 206 deputaţi prezenţi (dintr-un total de 290), 179 au votat în favoarea principiului unei reduceri a relaţiilor dintre cele două ţări, înainte de a începe o dezbatere pentru a fixa detaliile aceste reduceri care ar trebui cel puţin să antreneze plecarea ambasadorilor celor două ţări. Proiectul pregătit de Comisia de Afaceri Externe din Majlis prevede că Ministerul Afacerilor Externe va reduce "în termen de două săptămîni relaţiile cu Marea Britanie la nivel de însărcinat de afaceri şi va limita relaţiile economice şi comerciale la minimum". Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliul Gardienilor (constituţional), înainte de a fi pusă în aplicare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.