Internațional

Japonezii îl ignoră pe "Mărmureanu" al lor

Ziarul de Vrancea
24 nov 2011 872 vizualizări
Omul de ştiinţă, care a avertizat asupra cutremurului din Japonia, este considerat un amator în ţara sa

Considerat a fi un "nimeni" de către industria nucleară japoneză, seismologul Katsuhiko Ishibashi a petrecut două decenii urmărind cum prezicerile sale se transformă în realitate. Mai întîi în cazul cutremurului Kobe din 1995, iar apoi în cel al dezastrului de la Fukushima. Profesorul susţine că guvernul japonez încă nu a înţeles avertismentele sale, relatează portalul de ştiri Bloomberg, preluat de Agerpres.
Omul de ştiinţă, în vîrstă de 67 de ani, şi-a amintit într-un interviu cum şeful său l-a condus la Ministerul Construcţiilor, punîndu-l să-şi ceară scuze pentru scrierea unei cărţi în 1994 în care sugera că oraşele nipone sînt puse în pericol de codul japonez al construcţiilor. Cinci luni mai tîrziu, un cutremur care a devastat oraşul Kobe s-a soldat cu mii de victime. Cartea, intitulată "A seismologist warns" ("Un seismolog avertizează"), a devenit un best-seller.
Haruki Madarame, acum preşedinte al Comisiei japoneze pentru securitate Nucleară, l-a considerat pe seismolog a fi un amator, atunci cînd acesta a avertizat asupra unui "dezastru de cutremur nuclear", un termen inventat de omul de ştiinţă nipon în 1997.
Profesorul susţine că Japonia încă subestimează riscul utilizării reactoarelor nucleare într-o ţară afectată de aproximativ 10% din numărul total de cutremure din lume. "Ce lipsea - şi încă lipseşte - este o apreciere a pericolului", a declarat Katsuhiko Ishibashi, citat de Bloomberg. "Înţeleg că nu ne vom închide toate centralele nucleare, dar ar trebui să le clasăm în funcţie de gradul de risc şi să le eliminăm treptat pe cele mai proaste", a completat acesta.
Seismologul a mai menţionat că printre cele mai vulnerabile reactoare ale Japoniei se numără şi cele mai vechi ale acesteia, construite fără tehnologia modernă de protejare împotriva cutremurelor. Abia acum patru ani, Japan Atomic Power Co. a identificat o linie de falie activă care trece pe sub reactorul din Tsuruga, care a fost deschis în 1970 la 120 de km de Osaka, aproape de un lac care furnizează apă pentru milioane de oameni din regiune.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.