Internațional

NASA nu se lasă: trimite cel mai sofisticat robot în căutarea vieţii pe Marte

Ziarul de Vrancea
24 nov 2011 657 vizualizări
Robotul Curiosity este pregătit să exploreze planeta roşie pentru a descoperi dovezi că ar fi putut găzdui viaţa

NASA va lansa sîmbătă spre Marte robotul Curiosity, cel mai sofisticat trimis vreodată pentru explorarea unei alte planete, şi care ar trebui pentru prima oară să stabilească dacă mediul planetei roşii ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vieţii. Curiosity sau "Mars Science Laboratory" (MSL), care ar urma să aterizeze pe solul marţian în august 2012, după o călătorie de 570 de milioane de km, este "într-adevăr un robot excepţional, ale cărui capacităţi depăşesc de departe tot ceea ce am lansat spre o altă planetă a sistemului solar", a subliniat Colleen Hartman, director adjunct pentru misiunile ştiinţifice ale NASA.
Curiosity, care cîntăreşte 900 kg, este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decît predecesorii săi Spirit şi Opportunity, şi este echipat cu zece instrumente ştiinţifice. Este echipat cu un braţ cu camere de înaltă definiţie şi un laser pentru studierea ţintelor aflate la o distanţă de pînă la şapte metri.
Robotul care se deplasează pe şase roţi posedă şi un braţ articulat de 2,1 metri capabil să foreze pînă la o adîncime de şase centimetri în rocă, o premieră pentru Marte. Eşantioanele culese vor fi analizate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului. Alte instrumente vor cerceta mediul pentru a detecta în special prezenţta metanului, adeoseori legat de existenţa vieţii pe Pămînt şi a unui gaz deja detectat pe Marte în anumite sezoane.
Curiosity va măsura, de asemenea, şi radiaţiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte. Robotul dispune şi de o staţie meteo. Cu Curiosity pe suprafaţa plantei Marte, "este ca şi cum am avea acolo 200 de cercetători virtuali, este o maşinărie de vis", spune Ashwin Vasavad, adjunct al directorului ştiinţific al misiunii.
Curiosity, o misiune cu un cost de 2,5 miliarde de dolari, dintre care 1,8 miliarde pentru dezvoltare, urmează să aterizeze la baza unui munte de 5.000 m, în interiorul craterului Gale. "În zona craterului unde Curiosity va ateriza - temperaturile variază sub cel puţin -90 de grade sub zero - se află un con de dejecţii aluvionare formate probabil de sedimente transportate de apă", precizează John Grotzinger, director ştiinţific al MSL de la Institutul de Tehnologie California din Pasadena.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.