Internațional

COLOANA de stirii internationale:Se înmulţesc grevele generale în ţările UE

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 510 vizualizări
Sindicatul Angajaţilor din Sectorul Public (ADEDY) a anunţat, ieri, că se alătură protestelor anunţate cu o zi înainte de Sindicatul Angajaţilor din Sectorul Privat din Grecia (GSEE) pentru data de 1 decembrie, astfel încît Grecia se va confrunta cu o nouă grevă generală, cea de-a şaptea de la începutul acestui an.

Sindicatul ADEDY, care are peste 500.000 de membri, a convocat un protest şi pentru astăzi, între orele 13.00-16.00 (11.00-14.00 GMT), oamenii urmînd să se adune în faţa sediului Ministerului pentru Reforme din Administraţie din Atena. ADEDY susţine că reducerea schemei de personal din sectorul public, precum şi aplicarea unor noi impozite au făcut ca veniturile funcţionarilor să scadă cu pînă la 55%. Conducerea sindicatului susţine că "politica guvernului împinge întreaga societate spre sărăcie şi epuizare", protestînd totodată faţă de planul anunţat de autorităţi referitor la concedierea a 300.000 de funcţionari publici pînă în 2015. Ultima grevă generală din Grecia a durat 48 de ore, paralizînd ţara în zilele de 19 şi 20 octombrie. O grevă generală este programată pentru astăzi şi în Portugalia.

Egiptul, la un pas de o nouă revoluţie

Mii de egipteni au ocupat ieri Piaţa Tahrir din Cairo pentru a cere plecarea cît mai rapidă a militarilor care conduc ţara, în pofida promisiunii mareşalului Hussein Tantaoui de a preda puterea unui preşedinte ce urmează să fie ales la mijlocul anului 2012. Mareşalul a promis în cadrul unui discurs rostit în ajun organizarea alegerilor prezidenţiale pînă în iunie 2012 şi s-a declarat pregătit să predea puterea imediat în baza unui referendum. Mulţi dintre egipteni care au manifestat cu zecile de mii marţi au rămas în noaptea de marţi spre miercuri în piaţă pentru a-şi exprima refuzul faţă de această propunere, afirmînd că nu cred un cuvînt din afirmaţiile mareşalului, care a fost ministru în timpul fostului preşedinte Hosni Mubarak. "Tantaoui, este Mubarak copiat. Este Mubarak în ţinută militară", a declarat unul dintre manifestanţi, Ahmed Mamdouh, un contabil de 35 de ani. În cursul revoltei istorice care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte egiptean, în februarie, mulţimea a ocupat în permanenţă Piaţa Tahrir, în centrul capitalei, cerînd plecarea lui Mubarak, care a condus Egiptul timp de 30 de ani. Aseară, la închiderea ediţiei, bilanţul confruntărilor care au loc încontinuu cu armata prezentă în piaţă era de trei morţi.

Autorităţile ucrainene au găsit-o pe Timoşenko sănătoasă

Iulia Timoşenko, opozanta ucraineană care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare, nu suferă de nici o boală gravă, este aptă de a fi interogată şi va rămîne în detenţie, au anunţat autorităţile, în urma unei examinări medicale. "Iulia Timoşenko a fost supusă unei examinări medicale complete la o instituţie medicală din Kiev", a declarat ministrul Oleksandr Anişcenko. Timoşenko a făcut un test RMN, o ecografie şi o examinare radiologică, a adăugat administraţia penitenciară, într-un comunicat. "Aceste examinări nu au dezvăluit o evoluţie patologică ce i-ar putea pune viaţa în pericol", a indicat sursa citată, adăugînd că nimic nu împiedică de-acum continuarea "procedurilor judiciare" şi mai ales interogatoriile în cadrul anchetei care o vizează pe opozantă.

Doi copii, prinşi pe o autostradă din Franţa conducînd cu 160 km/h

Poliţia franceză a interceptat în weekend-ul trecut doi copii cu vîrste de 12 şi, respectiv, 13 ani, care conduceau un autovehicul cu 160 de kilometri pe oră pe o autostradă unde viteza maximă este de 130 de kilometri pe oră. Vehiculul nu fusese declarat furat. Cei doi tineri, "care nu aveau asupra lor nici un act de identitate şi nici permis de conducere", au declarat că locuiesc într-o tabără de nomazi din Paris, potrivit poliţiei. Ei au fost plasaţi într-un centru de primire, la solicitarea Parchetului.

Secretarul general al ONU cere Israelului să-şi achite datoriile faţă de palestinieni

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut marţi premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să achite sumele datorate de Israel palestinienilor după suspendarea plăţilor ca urmare a admiterii Palestinei la UNESCO. În cursul unei discuţii telefonice, "secretarul general i-a cerut premierului Netanyahu să reia imediat transferul către palestinieni a veniturilor din taxe şi impozite vamale, în conformitate cu obligaţia legală a Israelului", a declarat purtătorul de cuvînt al acestuia, Martin Nesirky. "El şi-a mai exprimat profunda îngrijorare în legătură cu anunţul făcut de Israel cu privire la crearea de noi colonii, inclusiv în Ierusalimul de Est, fapt ce sabotează eforturile de pace aflate în curs şi violează legile internaţionale", a adăugat purtătorul de cuvînt. Ban Ki-moon "a subliniat necesitatea detensionării situaţiei actuale cu scopul de a crea un mediu favorabil reluării negocierilor directe dintre israelieni şi palestinieni", a spus el. Premierul Netanyahu a decis la 1 noiembrie accelerarea colonizării în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania ocupată, precum şi îngheţarea temporară a transferului de fonduri către palestinieni, ca represalii după admiterea lor la UNESCO.

Coreea de Sud o ameninţă pe cea de Nord

Premierul sud-coreean Kim Hwang Sik a promis ieri un răspuns sever la ameninţările militare ale Coreii de Nord, cu prilejul împlinirii unui an de la atacul nord-coreean asupra unei insule sud-coreene, informează Agerpres. "Guvernul va fi intransigent în împiedicarea oricărui act ce ameninţă siguranţa poporului nostru şi securitatea acestei ţări şi va da un răspuns sever", a afirmat premierul Kim într-o alocuţiune rostită la o ceremonie pentru marcarea unui an de la producerea incidentului. Coreea de Sud "va mobiliza toate mijloacele posibile pentru a împiedica provocările Coreii de Nord", a declarat premierul sud-coreean, care a cerut Nordului să coopereze pentru menţinerea păcii şi prosperităţii în cele două Corei. Doi civili şi doi puşcaşi marini au fost ucişi în bombardarea insulei Yeonpyeong, în apropiere de graniţa maritimă disputată dintre cele două Corei. Armata sud-coreeană a ripostat cu focuri de armă şi a avut cel mai ridicat nivel de alertă în timp de pace.

*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.