Internațional

La ce duce tastarea excesivă de mesaje pe telefonul mobil sau pe tableta digitală

Ziarul de Vrancea
22 nov 2011 1910 vizualizări
Dezvoltarea smartphone-urilor şi a tabletelor digitale este cauza unei noi epidemii care afectează ceafa, spatele şi degetele. Circa 18% dintre utilizatori declară că-şi folosesc telefonul sau tableta între 2 şi 4 ore pe zi.

Utilizarea telefoanelor inteligente pentru a scrie mesaje, a naviga pe internet sau a intra pe Twitter este în plin avînt: 44% dintre britanici le folosesc în alte scopuri decît serviciul voce, de la o jumătate de oră la două ore pe zi, potrivit unui sondaj You Gov, desfăşurat pe 2.034 adulţi chestionaţi pe 19-21 septembrie. Britanicii i-au găsit deja un nume acestei epidemii: "text neck" pentru durerile de ceafă legate de tastarea mesajelor şi "text thumb injury" pentru degetul mare. Utilizarea excesivă a telefoanelor mobile şi a tabletelor digitale produce dureri care pot fi stînjenitoare.
"Am avut o pacientă care suferea de o inflamaţie a tendoanelor degetului mare din cauza folosirii tastelor telefonului. Nu şi-a putut folosi mîna cîteva săptămîni", spune Tim Hutchful de la Asociaţia britanică a chiropracticienilor, care a comandat un sondaj pe acestă temă. "Corpul nostru nu e făcut să funcţioneze aşa", spune şi Sammy Margo, membră a Federaţiei britanice a kinetoterapeuţilor. Ea arată că motivul ar fi tastele prea mici, degetele trebuind să facă eforturi prea mari. "Unul din pacienţii mei a fost nevoit să se oprească din cauza durerilor şi şi-a luat un soft de recunoaştere vocală", adaugă ea.
În afara problemelor create de taste, ecranul este la originea unor poziţii proaste. "Greutatea medie a capului este de 4,5-5,5 kg", arată Tim Hutchful. În poziţie ideală, se poate trasa o linie dreaptă de la ureche, la umăr, şold, genunchi şi gleznă, greutatea fiind astfel repartizată pe întreg corpul. "Cînd privim un ecran, capul se înclină înainte şi-i simţim o greutate de pînă la patru ori mai mare", adaugă el.
În pofida acestor riscuri, folosirea tabletelor digitale se dezvoltă rapid. Utilizarea lor se adaugă la cea a calculatoarelor, cel mai răspîndit mijloc de lucru. Emmanuelle Rivoal, osteopat la Paris, întîlneşte tot mai mulţi pacienţi cu dureri mari, după ce petrec peste 5 ore pe zi în faţa unui ecran. "Eu consider că inconvenientul major este convergenţa vizuală. Telefonul, tableta şi calculatorul implică mobilizarea muşchilor vederii. Problema e că un muşchi mobilizat în permanenţă cheamă în ajutor alţi muşchi: ai maxilarului, gîtului şi umerilor", afirmă specialista.
Aceste tulburări musculo-osoase au ajuns să fie o epidemie: în Franţa, este prima cauză a bolilor profesionale, cu 9,7 milioane de zile de muncă pierdute în 2010. În Marea Britanie, un salariat din 50 suferă de aceste tulburări.
Fără a demoniza smartphone-urile, Tim Hutchful recomandă folosirea lor sub 40 de minute pe zi, pauze şi alinierea capului cu umerii în timpul utilizării. Emmanuelle Rivoal dă şi ea sfaturi utilizatorilor: să-şi ridice ochii de pe ecran şi să privească în depărtare la intervale regulate, să caşte şi să se întindă ca o pisică: "În acest fel se reaşează celulele, care-şi recapătă atenţia. În caz contrar, captatorii de atenţie adorm, iar muşchii încep să se crispeze", avertizează ea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.