Internațional

In Egipt, revoluţia stă să reînceapă, pe cînd în Siria pare să lase loc unui război civil

Ziarul de Vrancea
21 nov 2011 648 vizualizări
Premierul turc, către preşedintele Siriei: Nu poţi rămîne la putere cu tancuri şi tunuri n Recep Tayyip Erdogan susţine că zilele lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei sînt numărate

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ieri că zilele lui Bashar al-Assad la preşedinţia Siriei sînt numărate şi a estimat că nu se poate rămîne la putere "cu tancuri şi tunuri". "Va veni şi ziua cînd vei pleca", a spus premierul Erdogan în faţa jurnaliştilor, cu ocazia unui forum internaţional, la Istanbul, referindu-se la şeful statului sirian. Recep Tayyip Erdogan a criticat ultimele declaraţii făcute de Bashar al-Assad, care - într-un interviu publicat duminică de săptămînalul britanic The Sunday Times - s-a declarat gata să lupte şi să moară dacă trebuie să înfrunte forţe străine. "Vei lupta împotriva cui?, îţi vei combate fratele musulman pe care-l guvernezi?", a adăugat premierul Erdogan, citat de Agerpres. Acesta a denunţat încă o dată reprimarea de către regimul sirian a mişcării contestatare din Siria, care, potrivit ONU, s-a soldat cu peste 3.500 de morţi. "Nu putem considera nicicum umană folosirea unor tancuri, tunuri şi arme împotriva celor care cer drepturi şi o viaţă mai umană", a mai spus Recep Tayyip Erdogan.
Doi cetăţeni turci au fost răniţi, în nordul Siriei, într-un atac armat asupra unui convoi de trei autobuze ce transportau pelerini, a anunţat ieri presa din Turcia. În acelaşi timp, confruntările de ieri s-au soldat cu cel puţin 20 de morţi.

În Egipt, primăvara arabă se transformă în iarnă

Revoluţia egipteană pare să fi intrat într-un al doilea episod, după cel din februarie care a dus la căderea lui Hosni Mubarak. Egiptenii care au ieşit acum în stradă sînt convinşi că revoluţia trebuie continuată pentru că nu au reuşit decît să schimbe dictatorii. Deja armata era acuzată de luni bune că are tendinţe dictatoriale şi reflexe represive rămase neschimbate de pe vremea lui Mubarak. Acum, declaraţiile nemulţumite s-au transformat în ciocniri de stradă. În piaţa Tahrir protestatarii spun că revoluţia nu s-a terminat, pentru că doar Mubarak a căzut în februarie, însă regimul nu s-a schimbat. Ministrul culturii egiptean Emad Abu Ghazi şi-a prezentat demisia, în semn de protest faţă de reacţia guvernului de la Cairo la violenţele implicînd manifestanţi şi forţele de ordine.


I


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.