Internațional

Dreapta, mare favorită la alegerile din Spania

Ziarul de Vrancea
18 nov 2011 817 vizualizări
Spania, o ţară afectată grav de criză, îşi alege duminică Parlamentul şi ar urma să ofere o victorie covîrşitoare dreptei şi o înfrîngere dură socialiştilor, pentru politica lor de austeritate şi numărul-record de cinci milioane de şomeri.

După şapte ani de Guvern socialist şi trei ani de criză economică devastatoare, 36 de milioane de alegători se pregătesc, potrivit sondajelor, să aducă la putere Partidul Popular, principalul partid de opoziţie, cu o majoritate absolută de o amploare istorică. Liderul său Mariano Rajoy, în vîrstă de 56 de ani, ar urma să conducă viitorul Guvern, după o campanie ternă şi fără suspans, care nu i-a lăsat nici o şansă adversarului său socialist Alfredo Perez Rubalcaba, în vîrstă de 60 de ani. Ultimele sondaje preelectorale creditau dreapta cu un avans de aproximativ 17 puncte. Socialiştii, sosiţi la putere în 2004, în contextul unei economii marcate de dezvoltarea imobiliară, nu au rezistat crizei mondiale care a izbucnit în toamna lui 2008, împingînd ţara în recesiune şi propulsînd şomajul la niveluri-record. În prezent, perspectivele sînt foarte sumbre, cu o creştere nulă în cel de-al treilea trimestru, un şomaj de 21,52 la sută - 45,8 la sută în rîndul tinerilor - şi ameninţarea unei reveniri la recesiune. "Această criză îl devorează pe cel care guvernează, fie el de dreapta sau de stînga, pentru că a guverna în ultimii patru ani în Europa a însemnat a da veşti proaste, în fiecare zi, tuturor", apreciază politologul Anton Losada, profesor la universitatea din Santiago de Compostela. "Simplul fapt de a fi la guvernare te transformă în candidat la înfrîngere".

"Indignaţii" s-au resemnat

Măsurile de austeritate anunţate începînd din mai 2010, precum scăderea cu 5 la sută a salariilor funcţionarilor, îngheţarea pensiilor sau creşterea vîrstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, au alimentat nemulţumirea socială puţin obişnuită în Spania. Aceasta a luat formă în jurul mişcării "indignaţilor", care denunţă precaritatea socială, "corupţia" politicienilor sau puterea finanţelor. Cu o săptămînă înaintea scrutinului, însă, mişcarea care a mobilizat zeci de mii de persoane în primăvară nu a manifestat decît timid duminică la Madrid, un posibil semn al resemnării alegătorilor. "Contează puţin pentru cine votezi, pieţele vor veni şi vor face ca în Italia şi Grecia, îl vor pune pe cel pe care l-au ales", a declarat Concepcion Gomez, o manifestantă de 57 de ani. Sub sloganul "Alătură-te schimbării", Mariano Rajoy nu a încetat să denunţe incapacitatea Guvernului de a reduce şomajul atît timp cît adversarul său pozează în apărător al serviciilor publice ca sănătatea şi educaţia, afectate de reduceri bugetare în mai multe regiuni guvernate de dreapta. "Criza a antrenat o pierdere de încredere totală în Zapatero" după primul plan de austeritate din mai 2010, "deşi a ajuns la putere cu un capital de încredere foarte ridicat", remarcă politologul Josep Ramoneda. "Aceasta a fost o cădere fără limită, nu a recuperat niciodată". După ce a renunţat să candideze pentru un al treilea mandat, şeful Guvernului Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a resemnat în iulie şi a devansat alegerile prevăzute în martie 2012.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.