Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
16 nov 2011 824 vizualizări
Finlandezii au luat la control diplomele a sute de medici străini

Autorităţile finlandeze vor verifica diplomele a peste 750 de medici formaţi în afara Uniunii Europene, după descoperirea mai multor cazuri de practicare ilegală a medicinei, anunţă Consiliul finlandez pentru supraveghere medicală. "Vom examina diplomele fiecărui medic format în afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European şi care au obţinut dreptul de practicare a profesiei în Finlanda în ultimii 20 de ani", a declarat Liisa Toppila, consultant medical la Consiliul finlandez pentru supraveghere medicală (Valvira). Consiliul a reacţionat astfel la un scandal izbucnit săptămîna trecută, cînd presa a relatat că un medic, Esa Laiho, avea diplome false. Medicul susţinea că studiase la Universitatea din Sankt-Petersburg, dar s-a aflat că nu fusese niciodată la această instituţie de învăţămînt. Laiho a fost exclus din colegiul medicilor şi face obiectul unei anchete penale. Consiliul finlandez pentru supraveghere medicală va analiza diplomele a 600 de medici de origine rusă, 30 de origine ucraineană, 25 de origine turcă şi 20 de irakieni.

China sprijină făţiş Iranul şi Coreea de Nord

China obstrucţionează eforturile comunităţii internaţionale care vizează împiedicarea Iranului şi Coreei de Nord să continue programele nucleare, afirmă experţi americani, conform unui raport oficial. "Susţinerea acordată de China Coreei de Nord şi Iranului evidenţiază intenţia acestei ţări de plasare a intereselor proprii înaintea stabilităţii regionale, oferind susţinere economică şi diplomatică unor state care ameninţă securitatea globală", acuză membrii Comisiei economice chinezo-americane într-un raport de 400 de pagini predat Congresului. Experţii americani acuză Beijingul că protejează regimul de la Phenian, ferindu-l de presiunile diplomatice. În plus, sectorul energetic iranian pare să fie o destinaţie privilegiată a investiţiilor chineze, notează raportul. Comisia îi cere preşedintelui Barack Obama să utilizeze toate mijloacele acceptate de Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a riposta la practicile comerciale folosite de China.

Franţa a închis consulatele şi centrele culturale şi şi-a rechemat ambasadorul din Siria

Ambasadorul Franţei în Siria, Eric Chevallier, a fost rechemat la Paris după violenţele asupra intereselor franceze în această ţară, a anunţat ieri ministrul de Externe francez Alain Juppé. "În Siria au avut loc noi violenţe, ceea ce m-a determinat să închid agenţiile consulare din Alep (nord) şi Lattakia (nord-vest), institutele culturale şi să-l rechem pe ambasador la Paris" - a precizat ministrul. Potrivit ONU, acţiunile de reprimare din Siria s-au soldat cu peste 3.500 de morţi.

Italia a intrat pe mîinile tehnocraţilor

Senatorul pe viaţă Mario Monti a fost învestit ieri în funcţia de prim-ministru al Italiei de şeful statului Giorgio Napolitano. După ceremonie, noul preşedinte al Consiliului de Miniştri a prezentat cabinetul format numai din tehnocraţi. Presa italiană subliniază că tensiunile generate de partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, şi Partidul Democrat, de opoziţie, în ultimele ore dinaintea formării noului guvern, l-au determinat pe economistul Mario Monti să prefere un cabinet format doar din tehnocraţi. În acelaşi timp, prim-ministrul are dreptul să modifice pe parcurs structura executivului. Potrivit Constituţiei italiene, cabinetul de miniştri va avea 12 membri. Noul preşedinte al Consiliului de Miniştri, Mario Monti, va acoperi şi funcţia de ministru al economiei "ad-interim". Noul prim-ministru al Italiei a subliniat că absenţa politicienilor din componenţa guvernului va facilita misiunea acestuia.

Suedia a deportat un bărbat în Irak în loc de Iran

Poliţia suedeză a primit ordin să deporteze un bărbat în Iran, dar l-a trimis, din greşeală, în Irak, unde riscă 15 ani de închisoare. "Poliţia nu poate deporta pe cineva în altă ţară decît cea decisă", a declarat Mikael Ribbenvik de la agenţia pentru migrare Migrationsverket. Bărbatul în vîrstă de 53 de ani, născut în Irak, a fost deportat de Saddam Hussein în anii '80. Ulterior, acesta a devenit cetăţean iranian. El şi-a depus actele pentru rezidenţă în Suedia în 2002, dar dosarul său a fost respins, iar în octombrie 2010 poliţia din Gavle, în nordul Suediei, a primit ordin să îl deporteze în Iran. Nu este clar de ce a fost trimis în ţara greşită, dar eroarea a fost raportată avocatului poporului. Potrivit surorii bărbatului, care a primit informaţiile de la o cunoştinţă, acesta se află în închisoare la Bagdad. Poliţia din Gavle a recunoscut că a făcut o greşeală şi susţine că şi-a schimbat practicile.

La Fukushima, orezul este "îmbibat" cu cesiu radioactiv

Autorităţile japoneze au depistat ieri niveluri excesive de cesiu radioactiv în orez cultivat la o fermă din oraşul Fukushima. Este pentru prima dată cînd în orezul japonez sînt găsite urme ale acestui izotop cu un asemenea nivel de radioactivitate de la criza nucleară declanşată după seismul urmat de tsunami din martie a.c., care a dus la avarierea centralei nucleare Fukushima Daiichi. Cesiul din mostrele de orez prelevate avea un nivel de radioactivitate de 630 becquereli pe kilogram, faţă de limita de 500 stabilită de guvern, a precizat administraţia locală. Guvernul central are în vedere interzicerea livrărilor de orez din zona respectivă, Onami, au menţionat surse guvernamentale. Responsabili locali au precizat că orezul nu a fost pus în vînzare, iar toţi proprietarii de ferme din Onami au fost îndemnaţi să nu-şi scoată la comercializare producţia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.