Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
15 nov 2011 729 vizualizări
Olandezii tot nu ne vor în spaţiul Schengen

Olanda nu-şi va modifica poziţia împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen, a declarat Alexander Vanderee, purtător de cuvînt al Ministerului de Interne al acestei ţări într-un interviu acordat postului naţional de radio de la Sofia. Întrebat dacă Olanda ar putea urmări exemplul Finlandei care a anunţat cu nu se mai opune aderării celor două ţări la spaţiul european fără frontiere, ofcialul a spus că rezultatele pozitive şi ireversibile în lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei în Bulgaria şi România sînt esenţiale pentru guvernul olandez. În condiţiile în care rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene din această vară nu sînt foarte pozitive, în parlamentul olandez există un acord larg că în această etapă nu putem sprijini aderarea Bulgariei şi României, a afirmat Vanderee. În opinia sa, Olanda nu neagă că Sofia şi Bucureştiul au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar sînt necesare eforturi suplimentare în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat luni, la Helsinki, că Finlanda a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. El a precizat că ţara sa şi-a relaxat poziţia şi doreşte un plan de compromis. "Este o abordare în două etape. Mai întîi ar fi deschise spaţiul aerian şi graniţele maritime, urmînd ca ulterior să se ia o decizie şi cu privire la frontierele terestre", a explicat el.

Militar român rănit în Afganistan

Un militar român din Batalionul 2 Manevră, aflat în misiune în Provincia Zabul din Afganistan, a fost rănit, ieri, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale. Potrivit sursei citate, sublocotenentul Daniel-Cătălin Trefaş se afla într-o misiune de patrulare pe autostrada A1 Kabul-Kandahar şi executa, conform procedurilor, cercetarea terestră a unui obiectiv. Urmare a exploziei, militarul a suferit leziuni la picioare şi la omoplatul drept. Ofiţerului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru tratament de specialitate şi investigaţii suplimentare. Starea militarului este stabilă, nefiindu-i pusă în pericol viaţa.

Liderii britanici, sfătuiţi să fie mai puţin egoişti în relaţia cu Europa

Şeful grupului parlamentar al Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania, Volker Kauder, a cerut ieri Marii Britanii sa fie mai puţin egocentrică în relaţiile cu Europa, în ciuda faptului că ţara insulară nu este membră a zonei euro. "Britanicii nu sînt membri ai zonei euro însă sînt membri ai Europei şi au şi ei o responsabilitate în succesul acesteia", a declarat liderul conservator Volker Kauder, cu ocazia congresului anual al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, organizat în Leipzig. Angela Merkel şi ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, au îndemnat Uniunea Europeană să grăbească modificarea tratatelor pentru a întări legăturile dintre cei 27 de membri şi a sprijini moneda unică. Premierul britanic David Cameron, cunoscut drept un eurosceptic, a fost pus în dificultate de această perspectivă, după ce propriii miniştri i-au cerut luna trecută să organizeze un referendum pe tema apartenenţei la UE. Marea Britanie este îngrijorată, în special, de dorinţa Germaniei de a impune o taxă pentru tranzacţiile financiare, taxă despre care Kauder a afirmat că ar pune sectorul financiar pe picior egal cu alte sectoare. "Britanicii nu doresc asta şi înţeleg, cînd 30% din PIB provine de pe piaţa financiară din City of London", a subliniat liderul conservator adăugînd că nu este acceptabil ca Marea Britanie să "îşi apere doar propriile interese", mai degrabă decît cele comune ale UE. Acesta a explicat că, dacă întreaga Europă ar respinge implementarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, zona euro ar fi distrusă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.